Nöje TV

Max von Sydow kan få Emmy

Max von Sydow är nominerad till en Emmy för sin gästroll i "Game of thrones". Arkivbild.
Max von Sydow är nominerad till en Emmy för sin gästroll i "Game of thrones". Arkivbild.

"Game of thrones" dominerar, som vanligt, bland de nominerade till Emmygalan. Fantasyserien har 23 vinstchanser när tv-världens finaste pris delas ut i september – bland annat är Max von Sydow nominerad för sin gästroll.

Kabelkanalen HBO, som sänder bland annat "Game of thrones", har flest vinstchanser på Emmygalan. Det står klart sedan nomineringarna presenterades på torsdagen.

HBO är dock inte riktigt lika dominant som i fjol – då hade kanalen 126 nomineringar, i år får man nöja sig med 94.

Samtidigt fortsätter Netflix att knipa allt fler nomineringar. I fjol nominerades strömningstjänstens olika serier i 34 kategorier – i år är siffran uppe i 56. Det placerar Netflix som trea på listan över de mest nominerade kanalerna/distributörerna efter HBO och FX.

von Sydow nominerad

"Game of thrones" är den mest nominerade tv-serien, alla kategorier. Bland de 23 nomineringarna märks bland annat en vinstchans för den svenske skådespelaren Max von Sydow. Han är nominerad i kategorin bästa manliga gästroll i en dramaserie för sitt inhopp i den senaste säsongen.

"Game of thrones" har förstås också möjlighet att försvara titeln som bästa dramaserie.

Konkurrensen i den fina kategorin är dock stenhård – bland övriga nominerade märks tunga serier som "Homeland", "Downton Abbey" och "House of cards". Nykomlingen "Mr Robot", vars andra säsong nu sänds i Sverige, kan också få priset.

Kimmel leder galan

I komedikategorin gör fjolårsvinnaren "Veep", som för övrigt har 17 nomineringar inför årets gala, upp mot bland annat "Modern family", "Black-ish", "Silicon Valley" och "Transparent".

"Seinfeld"-stjärnan Julia Louis-Dreyfus, som spelar huvudrollen i HBO:s "Veep", har också chans att ännu en gång få priset för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie.

Emmygalan, som leds av pratshowvärden Jimmy Kimmel, arrangeras den 18 september i Los Angeles.

HBO
Emilia Clarke i "Game of thrones" – den mest nominerade serien inför årets Emmygala. Pressbild.
HBO
Julia Louis-Dreyfus i "Veep", den mest nominerade komediserien. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset