Nyheter Ekonomi

May fortsätter röra om i regeringen

Den nya brittiska premiärministern Theresa May när hon anländer till 10 Downing Street i London. I bakgrunden hennes man Philip.
Den nya brittiska premiärministern Theresa May när hon anländer till 10 Downing Street i London. I bakgrunden hennes man Philip.

Theresa May fortsätter att rumstera om i den brittiska regeringen. Fyra ministrar har fått sparken, däribland justitieminister Michael Gove. EU-parlamentets talman Martin Schulz ser regeringsombildningen mer som ett sätt att lösa interna problem i det konservativa Torypartiet än att främja landets intressen.

Förutom Gove har också utbildningsministern Nicky Morgan, kulturministern John Whittingdale och ministern för statsrådsberedningen, Oliver Letwin, fått silkessnöret av May, skriver The Guardian. Klart sedan tidigare är att finansministern George Osborne avgår och ersätts av den tidigare utrikesministern Philip Hammond.

Michael Gove var en av kandidaterna till premiärministerposten men förlorade mot Theresa May i den andra partiomröstningen. Han har varit en klar brexitförespråkare och gav May sitt fulla stöd efter att Andrea Leadsom hoppat av som kandidat till att bli ny konservativ partiledare och premiärminister.

Truss ny justitieminister

Ny justitieminister efter sparkade Gove blir Elizabeth Truss, tidigare miljöminister, meddelar Downing Street. Utbildningsminister blir den tidigare biståndsministern Justine Greening. Hon blir även minister för kvinnor och jämlikhetsfrågor.

Sedan tidigare står det klart att Boris Johnson, som länge sågs som en möjlig premiärminister, blir utrikesminister. Ansvarig för brexitförhandlingarna med EU blir den tidigare Europaministern David Davis. Under onsdagen utsågs också Amber Rudd till inrikesminister, vilket var Theresa Mays tidigare jobb, och Liam Fox blir ny minister för internationell handel.

Europaparlamentets talman Martin Schulz kritiserade på torsdagen Theresa Mays nya kabinett och sade att den fortsätter en "farlig ond cirkel" som kommer att skada Storbritannien och Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer att jobba konstruktivt med den nyvalda brittiska regeringen i dessa svåra tider, precis som vi gjort tidigare. Emellertid visar sammansättningen av det nya kabinettet att fokus är mindre på landets framtid och mer på att tillgodose den interna sammanhållningen i Torypartiet, sade han.

Möte med Merkel

Nyfikenheten är stor på den nya brittiska premiärministern bland hennes kollegor runt om i världen. Nu står det klart att en av Theresa Mays första utlandsresor kommer att gå till Tyskland och Angela Merkel.

– Det är vår uppgift att arbeta nära tillsammans med regeringarna i allierade länder, sade Merkel under en presskonferens i Kirgizistan, där hon är på besök, enligt Reuters.

Den nye finansministern, Philip Hammond, sade på torsdagen att han kommer att göra allt som är nödvändigt för att återupprätta förtroendet för den brittiska ekonomin.

– Marknaderna behöver signaler som skapar tillförsikt, de behöver veta att vi kommer att göra det som är nödvändigt för att hålla ekonomin på spåret, sade han till tv-kanalen ITV.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset