Nyheter Världen

May hyllar avgående Cameron

David Cameron talade på måndagen, efter att det blivit klart att Theresa May var den enda kvarstående kandidaten för att efterträda honom som ledare för Tory-partiet. Arkivbild.
David Cameron talade på måndagen, efter att det blivit klart att Theresa May var den enda kvarstående kandidaten för att efterträda honom som ledare för Tory-partiet. Arkivbild.

I morgon tar Theresa May över som premiärminister efter David Cameron. På hans sista regeringssammanträde i dag hyllade hon sin företrädare. Ministrar som deltog på mötet beskrev det som "känslosamt".

Cameron meddelade sin avgång efter att britterna röstat för att lämna EU i folkomröstningen den 23 juni. May väntas nu bli hårt pressad av sina kollegor i Europa, om att så snabbt som möjligt påbörja Storbritanniens utträde.

– Storbritannien kommer att snabbt behöva klargöra vad för kopplingar det vill ha till den Europeiska unionen, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen.

Trots att hon själv var för att stanna i EU har May varit tydlig med att "brexit betyder brexit" och tryckt på vikten av att "förhandla fram den bästa möjliga uppgörelsen för Storbritannien" när landet lämnar EU. Hon har dock sagt att artikel 50, som aktiverar utträdesprocessen, inte kommer att användas förrän vid årsskiftet.

Enligt hennes allierade Chris Gravling är det heller inte aktuellt att skynda på processen.

– Jag tror att artikel 50 ska aktiveras när vi är redo. Vi gör oss redo för förhandling, vi bestämmer vilken typ av relation vi vill förhandla om och sedan går vi vidare med artikel 50, sade han till Sky News.

Max Nash/AP/TT
Theresa May kommer att bli Storbritanniens andra kvinnliga premiärminister. Arkivbild.
Andrew Parsons/AP/TT
David Cameron och Theresa May 2007. I morgon tar hon över ledarskapet i Tory-partiet och Storbritannien. Arkivbild.