Nyheter

May i brandtal mot orättvisor

Storbritanniens avgående premiärministern David Cameron tar emot applåder efter sin sista frågestund i parlamentet.
Storbritanniens avgående premiärministern David Cameron tar emot applåder efter sin sista frågestund i parlamentet.

Theresa May bildar en ny konservativ regering i Storbritannien sedan drottning Elizabeth bett henne styra landet.I sitt första framträdande framför 10 Downing Street höll hon ett kort brandtal om att bekämpa orättvisor, ekonomiska och sociala.

Den 59-åriga Theresa May fick frågan att ta över det brittiska rodret tidig onsdagskväll. Frågan kom formellt från den brittiska statschefen som stod i det politiska rampljuset under dagen. Hon tackade ja, nigandes.

Sedan markerade May en politisk inriktning för både Tories och landet i ett kort, men intensivt tal framför 10 Downing Street.

Sociala orättvisor

May sade att hon ska leda partiet och landet i företrädaren Camerons anda. Men sedan lade hon tonvikten vid att det konservativa partiet Tories vill vara ett samlande parti, även för utsatta, för minoriteter och de grupper som drabbas av sociala och ekonomiska orättvisor.

– Vi ska inte vara ett parti för några få privilegierade, utan för alla. Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, sade hon som avslutning.

Tidigare hade David Cameron framträtt en sista gång i parlamentet. Han slapp de sedvanliga buandena från sina politiska motståndare under sin sista frågestund; både partikamrater och oppositionspolitiker tackade honom för hans tid som premiärminister.

Stämningen var uppsluppen, men bottnade samtidigt i allvar. Cameron uppmanade sin efterträdare May att försöka hålla så nära band till EU som möjligt.

– Mitt råd till min efterträdare, som är en briljant förhandlare, är att vi ska försöka hålla oss så nära EU som vi kan, för fördelarna med handel, samarbete och säkerhet, sade han.

På Londons gator pågick livet som vanligt. Efter en tid av dramatik i brittisk politik verkar många ta ledarbytet med jämnmod.

– Jag tycker inget särskilt om det. Vi får se vad som händer. Om några månader får vi se om Theresa May är bra eller inte, säger 67-årige Gary Lumbis till TT:s utsände under en paus i arbetet med att lasta in möbler i en flyttbil.

– Förmodligen är hon väl bara ytterligare en lögnare och fulspelare.

Försiktiga förhoppningar

May har förväntningar på sig att ena det konservativa partiet efter brexit-konflikten. Hon har lovat att inrätta ett nytt departement som ska ansvara för utträdet, som britterna röstade för den 23 juni.

50-åriga fondförvaltaren Lawrence Frampton, och hans 14-åriga dotter Asia, är försiktigt positiva till ledarbytet.

– Hon var ju det enda alternativet efter att de andra kandidaterna drog sig ur, och av dem var hon det bästa valet. Hon har erfarenhet av att regera, vilket kommer att behövas framöver, säger Frampton.

Asia berättar att det bland hennes skolkamrater finns en oro för framtiden och svårigheter att få jobb.

– Jag tror att paniken är lite överdriven. May kommer att klara det.

Lawrence Frampton säger sig samtidigt vara nöjd över att få en kvinnlig premiärminister.

– Nu behövs en person som enar landet. Och, det kanske är lite generaliserande, men med en kvinnlig ledare kanske det kan bli mindre av aggressiv utrikespolitik och en mer inkluderande och progressiv politik överlag.

Kirsty Wigglesworth /AP/TT
Blivande brittiska premiärministern Theresa May på väg till regeringsmöte på 10 Downing Street. Arkivbild.
Mattias Mächs /TT
Lawrence Frampton, 50, fondförvaltare och dottern Asia Frampton ser fram emot att se Theresa May som premiärminister.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset