Nyheter Världen

May – klipsk med chic touch

Den blivande brittiska premiärministerns eleganta skor tilldrar sig alltid uppmärksamhet.
Den blivande brittiska premiärministerns eleganta skor tilldrar sig alltid uppmärksamhet.

En rutinerad och lugn politiker står redo att bli Storbritanniens nästa premiärminister. Theresa May beskrivs samfällt som mycket intelligens och skärpt, om än stundtals knepig att samarbeta med. Hon har länge räknats bland dem som kan tänkas ta över efter ledarskapet i Tories – och landet – efter David Cameron.

Theresa May, 59, har varit inrikesminister sedan 2010. Om hon haft det jobbet en månad till hade hon varit den minister som haft den posten längst. Men så gick det plötsligt undan och på onsdag tar hon över premiärministerposten.

– Jag vet att jag inte är en prålig politiker, sade Theresa May i juni när hon meddelade att hon kandiderade till toppjobbet.

Så fortsatte hon med att räkna upp hur otrendig och småtrist – men rekorderlig hon anser sig vara

"Jävligt svår"

– Jag hoppar inte runt mellan olika tv-studior. Jag skvallrar inte om personer under lunchpausen. Jag går inte och dricker drinkar i parlamentspubarna, visar inte mina känslor särskilt ofta. Jag bara ser till att göra det jobb jag är satt att göra.

Men att placera henne i ett fack bland grå arbetsmyror låter sig knappast göras. Lägg därtill hennes spännande och chica skor som brittiska fotografer sällan underlåter att zooma in.

“Theresa är en jävligt svår kvinna, men du och jag jobbade ju med Margaret Thatcher", skrockade Konservativa partiets nestor Ken Clarke i en konversation nyligen med en tidigare ministerkollega som bandades av Sky News. May replikerade kort därpå kommentaren med att Storbritannien sannerligen behöver "jävligt svåra kvinnor".

En snabbgenomgång av olika brittiska medier visar att Theresa May är en politiker som väcker känslor. The Guardian beskriver henne som "oförutsägbar och moralistisk" medan exempelvis BBC konstaterar att hon tydligt tillhör den moderna falangen inom Tories.

"Markerar ett skifte"

Lena Karlasson, som är expert på Storbritannien vid Utrikespolitiska institutet, betonar för TT att även om May ofta framstår som en politiker med hårda nypor har hon en annan sida.

– Hon försöker profilera sig med frågor om sociala klyftor och klasskillnader och kvinnofrågor. Jag tror att hon markerar mycket att det blir ett skifte.

Theresa May föddes i Eastbourne och hennes far var kyrkoherde. För några år sedan berättade May att hon diagnostiserats med typ 1 diabetes.