Sport

Med OS-biljetten släppte pressen

Johanna Larsson inför starten av Swedish Open.
Johanna Larsson inför starten av Swedish Open.

Viljan att ta sig till OS låste spelet.Sedan kom beskedet Johanna Larsson ville ha.– Nu ska jag bara försöka släppa på och spela ut helt enkelt, säger hon.

Förra sommaren vann Johanna Larsson, 27, sin hittills enda WTA-turnering i singel.

Den här veckan är Sveriges bästa tennisspelare, rankad 82, tillbaka i Båstad som titelförsvarare.

– Kul. Det har ju aldrig hänt innan. En ny känsla, men jätteroligt naturligtvis. Det är ingen hemlighet att jag älskar Båstad. Jag ser verkligen fram emot veckan.

– Försöker inte känna så mycket press. Det jag gjorde förra året var en helt fantastisk bedrift, men nu är det nytt år och nya motståndare. Ny dagsform. Ska göra allt jag kan och ha kul. Men det är många bra spelare man ska slå för att gå hela vägen.

"Oerhörd press"

Hon berättar att hon känner sig avslappnad. Men så har det inte varit hela året. Långt ifrån.

Och orsaken till det handlar om OS.

Vägen fram till att Sveriges olympiska kommitté i slutet av maj tog ut henne till att få åka till Rio gjorde henne nervös och spänd.

– Det var jobbigt ett tag. Jag har känt en oerhörd press över att klara cutten. Skönt att det är ur vägen om jag ska vara helt ärlig.

– Känner att spelet har låst sig många gånger för att jag velat för mycket. Naturligtvis är det en ryggsäck jag tar av från axlarna. Jag ser fram emot OS och att förhoppningsvis gå långt.

Möter tvåan

Men innan dess ska Larsson, som bor i Helsingborg, spela på gruset i Båstad.

I första omgången ställs åttondeseedade Larsson mot wildcardet Rebecca Peterson, som är Sverigetvåa.

– Hon är up and coming och jag kanske är den man vill slå. Och hade jag varit i hennes skor hade jag naturligtvis taggat järnet för att vinna. Kommer bli tufft där ute. Vi spelar rätt så lika.

Högst seedad av spelarna i turneringen är den tyska världstvåan Angelique Kerber, som vann Australian Open i början av året och dessutom nyligen var i final i Wimbledon.

– En fantastisk spelare. Hon har många år framför sig. Hon kan vara lite ojämn i förstarundan. Men när hon väl tar sig igenom den och närmar sig de stora titlarna är hon ruggigt vass, säger Larsson.

– Hon rör sig bra, spelar egentligen alltid bra tennis från svåra situationer och aggressivt nära baslinjen så att man känner sig stressad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset