Sport

Medaljregn ger hopp om framtiden

Hanna Öberg, Sofia Myhr och Anna Magnusson tog silver i stafetten i junior-VM i skidskytte.
Hanna Öberg, Sofia Myhr och Anna Magnusson tog silver i stafetten i junior-VM i skidskytte.

Hanna Öberg, Anna Magnusson och Sofia Myhr. Lägg namnen på minnet, för om några år kan de vara Sveriges nya skidskyttestjärnor.Trion tog stafettsilver på junior-VM och satte punkt för ett svenskt succémästerskap.

Andraplatsen bakom Norge fullbordade det bästa svenska JVM:et i modern tid. Tidigare hade Öberg tagit två guld och Anna Magnusson ett brons i mästerskapet i Rumänien.

– En faktor till framgångarna är att vi plockade in några av tjejerna i den här åldersgruppen i A-landslaget redan för två år sedan. Det var inte helt friktionsfritt, det var rätt mycket synpunkter på att vi tog in så unga åkare, säger Ingemar Arwidson, generalsekreterare i skidskytteförbundet.

– Med ett målmedvetet arbete och bra och hård träning så har resultaten kommit. Och (tränaren) Wolfgang Pichlers återkomst i våras har gett ytterligare en kick framåt.

Skidskytteförbundet hoppas kunna matcha fram talangerna till framgångar i VM i Östersund 2019.

– En knäckfråga för förbundet är att skapa ekonomi som gör det möjligt att stödja dem fullt ut. Vi måste skruva upp nivån på satsningen ytterligare, säger Arwidson.

Han säger också att talangerna ska matchas rätt i tävlingssammanhang, att både låta dem prova på i världscupen, men framför allt tävla på lägre nivå så de kan hamna närmare prispallen.

Det svenska herrlaget kom på sjunde plats i stafetten. Ryssland vann.