Teknik Nöje

Medeltidsstäder gömda i djungeln

Arkeologerna har med helikopter skannat av omkring 2 000 kvadratkilometer tropisk skogsmark med laser 2015.
Arkeologerna har med helikopter skannat av omkring 2 000 kvadratkilometer tropisk skogsmark med laser 2015.

Arkeologer presenterar idag nya häpnadsväckande detaljer om flera medeltidsstäder dolda under djungeln i Kambodja, nära landets kända tempelkomplex Angkor Wat. Vissa av städerna är i storleksordningen av landets huvudstad Phnom Penh.

– Vi har upptäckt hela städer under djungeln som ingen visste fanns där, säger den australiensiske arkeologen Damien Evans till The Guardian.

Evans har i undersökningar 2012 kunnat bekräfta existensen av tempelstaden Mahendraparvata, i närheten av ruinstaden Angkor Wat – ett av Unescos världsarv och landets främsta turistmål. Men det var först när resultaten från en större undersökning 2015 analyserats som storleken på Mahendraparvata och andra städer framkom.

– Den här gången fick vi med alltihop och det är stort – Phnom Penh-stort, säger Evans.

Resultaten offentliggörs idag på Royal Geographic Society i London.

Nästan 2 000 kvadratkilometer tropisk skogsmark har skannats med laser från helikopter – den mest omfattande arkeologiska flygstudie hittills. Därefter har arkeologerna kunnat skapa topologiska kartor som visar ett komplext urbant landskap som knyter samman ett flertal tempelstäder – bland annat Angkor Wat – genom både vägar och kanaler.

Vissa historiker anser att de tätbefolkade storstäderna utgjorde det största riket i världen under sin storhetstid på 1100-talet.

Francisco Goncalves/TT
De mer än tusenåriga ruinerna i den kambodjanska djungeln är täckta av skog.