Nyheter Sverige Sverige-topp

Mediegranskad riksrevisor avgår

Riksrevisorn Sisanne Ackum avgår från sin tjänst. Hon har inte fortsatt förtroende, säger hon i ett uttalande. Arkivbild.
Riksrevisorn Sisanne Ackum avgår från sin tjänst. Hon har inte fortsatt förtroende, säger hon i ett uttalande. Arkivbild.

Riksrevisorn Susanne Ackum har enligt Dagens Nyheter styrt rekryteringen av egna vänner och låtit utomstående påverka Riksrevisionens arbete.Nu avgår hon inför att tidningen i helgen ska publicera hela sin granskning av myndigheten.

"Jag har agerat på ett sätt som innebär att jag anser det omöjligt att utöva mitt uppdrag som riksrevisor med fortsatt förtroende för mig och Riksrevisionen", säger Ackum i ett pressmeddelande.

Avgången sker efter att Dagens Nyheter granskat Riksrevisionen. Enligt tidningen finns också hittills opublicerade uppgifter om Ackum, bland annat att hon har lovat bort tjänster som ännu inte är utlysta.

Konstitutionsutskottets (KU) vice ordförande Björn von Sydow (S) bekräftar för TT att hennes avgång hänger ihop med material som DN "har eller kommer att ha".

Vissa medgivanden

I pressmeddelandet medger Ackum att hon uttryckt sig "olämpligt" i samband med rekryteringsärenden.

"Jag har även skickat ett par mejl rörande internt arbete till min sambo", säger hon.

TT har sökt Ackum för en kommentar, men Jonas Åblad på Riksrevisionens pressjour hänvisar i stället till riksrevisorn Margareta Åberg som övertar Ackums arbetsuppgifter.

Åberg kan dock inte klargöra varför hennes revisorskollega hoppar av.

– Det enda jag kan säga här och nu är att Susanne har valt att avgå. Motiveringen framgår av pressmeddelandet, säger Margareta Åberg.

"Enastående kompetens"

På TT:s fråga om det överhuvudtaget går att lita på några av de granskningar som gjorts av Riksrevisionen under Ackums ledning svarar Margareta Åberg:

– Nu är situationen den att jag är jätteledsen över att det har blivit såhär, och vi förlorar en person med en fantastisk och enastående kompetens. Det är den kommentar jag lämnar nu, och nu avslutar jag samtalet.

Susanne Ackum tillträdde som riksrevisor den 1 augusti 2015. KU är den enda instans som tillsammans med riksdagen kan avsätta de annars oberoende riksrevisorerna.

Viktigt inleda rekrytering

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén skriver i ett uttalande till TT att det är viktigt att rekryteringen av en efterträdare till Susanne Ackum kommer igång så snart som möjligt:

"Jag kommer därför att samråda med utskottets vice ordförande om hur vi nu ska gå vidare".

KU har nyligen kallat till sig riksrevisorerna efter att Dagens Nyheter i en rad artiklar visat hur riksrevisorerna Ulf Bengtsson och Margareta Åberg verkar ha rundat de stränga regler som Riksrevisionen måste följa som granskare av den offentliga makten.

– Jag kan inte svara på om Susanne Ackum kommer eller inte, men det är väl kanske tveksamt om hon gör, säger Björn von Sydow som säger att riksrevisorerna är kallade till KU för att svara på frågor i slutet av september.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset