Nyheter Ekonomi

Medier: Brexit segrar

Brexit supportrar firar trots att resultatet ännu inte är klart.
Brexit supportrar firar trots att resultatet ännu inte är klart.

Lämnasidan segrar i folkomröstningen i Storbritannien, uppger BBC och andra brittiska medier.

En av de mest framträdande brittiska EU-kritikerna, UKIP-ledaren Nigel Farage sade tidigare att han nu "vågar hoppas på självständighet". Det blev mycket jämnare än väntat i folkomröstningen om EU-medlemskapet och siffrorna har böljat fram och tillbaka under natten. Men när 200 av 382 valdistrikt har räknats leder lämnasidan med 51,7 procent medan stannasidan har 48,3 procent.

Spelbolagen sänkte under natten kraftigt sina odds för brexit. Strax efter klockan fem bedömde spelbolaget Betfair att sannolikheten är 94 procent att britterna röstat för att lämna EU.

UKIP-ledaren Nigel Farage twittrade att han nu vågar hoppas på självständighet och en Bremainkälla säger till BBC att "det ser väldigt tufft ut".

Lite senare talade Farage till sina supportrar:

– Gryningen bryter in för ett självständigt Storbritannien. Det blir en seger för verkliga människor, för vanliga människor, för ordentliga människor. Vi har slagits mot bankerna, de multinationella bolagen och mot lögnerna. Jag tror att lämna vinner. Vi har gjort det genom hårt grundarbete.

Han säger att premiärminister David Cameron bör avgå omedelbart om Storbritannien röstat för att lämna EU, enligt PA.

Det har varit mycket jämnt under hela natten. Newcastle var ett av de allra första distrikten som räknades. Där vann stannasidan, men med betydligt mindre marginal än väntat, vilket bland annat påverkade finansmarknaden direkt som sedan har reagerat kraftigt under natten och morgonen.

– Oj det var intressant. Det bör oroa stanna en del, säger professor Simon Hix, EU-expert på London School of Economics, om Newcastle till journalister i London, enligt AFP.

Det officiella valdeltagandet är 72,1 procent. Enligt Dagens Nyheter har det inte varit så högt i ett nationellt val sedan 1997, då Tony Blair skrällde.

I England och Wales röstar flest för att lämna, medan stannasidan har störst stöd i Skottland och på Nordirland, enligt Sveriges Radio Ekot.

Anthony Devlin/PA/AP/TT
En låda med röstsedlar bärs i väg i London för att räknas.
Peter Byrne/PA/AP/TT
Manchester Town Hall.
Danny Lawson/AP/TT
Röstsedlar som räknas i Manchester.
Gareth Fuller
Nigel Farage.
Matt Dunham
Nigel Farage, the leader of the UK Independence Party celebrates and poses for photographers as he leaves a "Leave.EU" organization party for the British European Union membership referendum in London, Friday, June 24, 2016. On Thursday, Britain voted in a national referendum on whether to stay inside the EU. (AP Photo/Matt Dunham)
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset