Nyheter Världen

Medlare höjer hoppet för Syrien

Den syriska oppositionen träffade på måndagen för första gången FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, för formella samtal.
Den syriska oppositionen träffade på måndagen för första gången FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, för formella samtal.

Samtalen om Syriens framtid har officiellt inletts.Det bör betyda eftergifter från de stridande och engagemang från omvärlden, menar FN.

FN-medlaren Staffan de Mistura fyrade efter sitt första formella möte med den syriska oppositionen i Genève av en rad uttalanden för att stärka den hittills obefintliga fredsprocessen maximalt.

Syriens folk förtjänar att "se någonting konkret och inte bara en lång, smärtsam förhandling", sade han, och gav därmed visst stöd till den syriska oppositionens paraplyorgan HNC, "High negotiations committee".

Ställer villkor

HNC har krävt eftergifter från den syriska regeringen innan den vill delta i mer konkreta förhandlingar. Kraven har handlat om stoppade luftangrepp, humanitära korridorer till svältande civila och fångutväxling – åtminstone det senare har den syriske FN-ambassadören Bashar al-Jaafari ställt sig öppen till.

Trots att samtalen knappt börjat uppmanade också de Mistura världens stormakter att hålla sina tidigare löften att "arbeta för en meningsfull diskussion om eld upphör" så snart FN-samtal inletts, och tillade att det inte är hans roll.

HNC:s talesperson Salem al-Meslet uttryckte sig efter mötet positivt inför ännu en träff på tisdagen, men fördömde också motståndarsidan.

"En ny Hitler"

– Den ryska regimen håller på att skapa en ny Hitler, sade han med referens till Rysslands bombningar och president Bashar al-Assad.

Den kurdiska gruppen PYD lämnade i helgen Genève i förtret över att inte få delta i samtalen, trots att de kontrollerar stora delar av norra Syrien och utgjort det starkaste motståndet mot extremiströrelsen IS.

Den 11 februari hoppas FN-sändebudet Staffan de Mistura att samtalen ska ha "åstadkommit någonting" säger han till medier.

Samtidigt fortsätter krigshandlingar i Syrien. Amerikanska källor meddelar att en högt uppsatt tjänsteman under helgen besökt kurdkontrollerade områden i norra Syrien för att bedöma hur kampen mot IS fortskrider.