Nyheter Sverige

Medlemstappet ser ut att fortsätta

Ylva Thörn. Arkivbild.
Ylva Thörn. Arkivbild.

Medlemmarna verkar fortsätta fly från Kommunal. Nu kritiserar fackförbundets tidigare ordförande, Ylva Thörn, den nuvarande ledningen.

Fackförbundet Kommunal har inga dagsfärska siffror på hur många medlemmar som har lämnat förbundet under de senaste veckorna, men pressekreterare Jesper Pettersson säger att hans bild av situationen är att medlemstappet fortsätter.

– Det skulle jag tro, absolut, men i vilken takt det sker eller om det har avtagit, det har vi ingen bild av just nu, säger Pettersson till TT.

Samtidigt tycker förbundets tidigare ordförande, Ylva Thörn, inte att hennes efterträdare Annelie Nordström kan skylla skandalerna på att hon ärvt "en kultur" när hon tillträdde 2010.

– Det är ledningen som suttit som bär ansvaret. När jag lämnade ordförandeposten fanns varken Metropol Palais eller det nya hotellet på Marholmen, säger Ylva Thörn till SvD Näringsliv.

Efter en serie omtalade avslöjanden om lyxkrogar, nakenshower och lägenheter meddelade Annelie Nordström att hon avgår i maj. Under en presskonferens sade hon att "den här kulturen... har funnits i fackföreningsvärlden och i Kommunal under en lång tid".

Men det stämmer inte, enligt Thörn, som var Kommunals ordförande 1996–2010.

– Den verksamheten jag varit ansvarig för har granskats. Vi har haft regelverk och interna kontroller, bland annat av auktoriserade revisorer, säger Thörn till tidningen.