Nöje Metro Music

Meg Rosoff tog emot årets Alma-pris

På måndagskvällen tog Meg Rosoff emot årets Alma-pris i Stockholms konserthus. I sitt tacktal hyllade hon Sverige som ett land som starkt värdesätter barn- och ungdomslitteratur.

Litteraturpriset är instiftat till Astrid Lindgrens minne och Rosoff passade på att citerat Lindgren i sitt tal: "Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi."

I sitt tal sade hon att det är både en ära och ett ansvar att fortsätta det arbete som Lindgren påbörjade.

– Jag är inte bara tacksam för det erkännande detta pris ger mig utan känner också tacksamhet gentemot det land som så starkt värdesätter barns litteratur och barns fantasi, sade hon, enligt ett pressmeddelande.

Priset överlämnades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och under ceremonin uppträdde Bo Kaspers Orkester och Malena Ernman. Hamadi Khemiri läste högt ur Rosoffs "Den jag var" (2007).

Rosoff föddes i Boston i USA 1956 och flyttade till London 1989. Bland hennes verk finns sju ungdomsromaner, två bilderböcker och en vuxenroman. Hennes debutroman "Så här har jag det nu" kom 2004.

För TT berättade Rosoff nyligen att hon hoppas att priset inte ska påverka hennes framtida skrivande.

– Det sista jag vill ska hända är att jag börjar tänka "jag är berömd nu, vad jag än skriver blir bra". Jag har en teori att om man slutar vara rädd för att skriva så förlorar skrivandet något, sade hon då.