Sport

Meilutyte om dopade konkurrenten: "En skam"

Ruta Meilutyte, i mitten, gick hårt åt dopade ryska stjärnan Julia Jefimova.
Ruta Meilutyte, i mitten, gick hårt åt dopade ryska stjärnan Julia Jefimova.

Besvikelse och chock.Det är stjärnornas reaktion på den senaste ryska dopningsskandalen inom simningen.– Jag blev väldigt besviken, det var en nyhet som chockade mig. En skam, sade OS-mästarinnan Ruta Meilutyte om konkurrenten Julia Jefimovas dopningsfall.

Meilutyte är en av stjärnorna som ställer upp i Swim Open Stockholm den här veckan. Hon gick hårt åt Jefimova vid en pressträff på tisdagen.

Svenska stjärnan Sarah Sjöström:

– Det är som Ruta säger, man blir jättebesviken. Man kan inte fatta, det är jättetråkigt. Man blir jätteledsen när det handlar om ens egen sport.

Som så många andra ryska idrottare åkte Jefimova fast för att ha tagit meldonium.

Andra gången

Den ryska bröstsimsstjärnan, som tagit fyra VM-guld, var en av OS-guldfavoriterna tillsammans med Ruta Meilutyte, litauiskan som är regerande olympisk mästare på 100 meter bröstsim. På den distansen är också Jennie Johansson en av utmanarna.

Till skillnad från tennisstjärnan Maria Sjarapova, som genast erkände och tog på sig skulden, har Jefimova hävdat att hon är oskyldig och att hon inte har gett upp OS i Rio. Jefimova har redan varit dopningsavstäng en gång tidigare och riskerar att bli avstängd på livstid.

– Jag tror att Wada och Fina kommer att hantera det här och ta de rätta besluten, sade den Englandsbaserade Meilutyte.

"Mormor använder det"

Litauiskan berättade att hon kände till meldonium, en hjärtmedicin som är utvecklad i baltstaterna.

– Min mormor använder det, så jag har hört talas om den men aldrig kommit i kontakt med den.

Engelska The Times gick dessutom i förra veckan ut med uppgiften att rysk simning systematiskt använt dopning de senaste nio åren och nu höjs röster för att göra som med friidrotten och stänga av Ryssland internationellt.

– Det vågar jag inte säga något om. Man behöver göra det som behövs för att få idrotten ren, sade Sjöström.