Sport

Melander gläds över hyllningarna

Stefan Melander, tränare till travhästen Nuncio, efter segern i Elitloppet 2016.
Stefan Melander, tränare till travhästen Nuncio, efter segern i Elitloppet 2016.

Det tog en vecka innan Stefan Melander fick tid för att se reprisen från Elitloppet. Det tog ytterligare en vecka innan han läst igenom alla gratulationer efter Nuncios populära seger.På söndag startar Elitloppsvinnaren i Oslo grand prix.

Närmare 30 000 åskådare såg Nuncio vinna Elitloppet på Solvalla. Prestationen var grym och 1.09,2 är den snabbaste finaltiden i loppets historia. Jublet och hyllningarna var enorma för segerhästen, tränaren Stefan Melander och kusken Örjan Kihlström.

Även om Melander försökt jobba på som vanligt med sina hästar, följt sina rutiner, har det varit två annorlunda veckor.

– Det har varit mycket hyllningar, många som har hört av sig och gratulerat, flera har skickat brev. Uppriktigt så har jag blivit väldigt glad över den uppskattning som dom visat för Nuncio. Allt har ju blivit så spelfixerat men nu uppskattar man sporten, jätteroligt, säger Melander.

"Bättre på söndag"

Nuncio har tagit det mesta med ro. Några fler fotografer har visserligen passerat hans hage på Tillinge gård utanför Enköping. En del har bara stått och beundrat världens bästa häst. I övrigt har dagarna sett ut som de brukar.

– Han har tränat på som vanligt, lätta intervaller på rakbanan. Allt känns perfekt. Jag ändrar sällan träningsrutinerna för en häst. Han bör vara ännu bättre på söndag, men det är inte alls säkert att det räcker ändå. Bakspår på Bjerke är knepigt och det är väldigt bra hästar emot, säger Melander.

Det mesta är frid och fröjd hos stall Melander. Framgångarna har gett energi till anställda i stallet. Stefan och sambon Catarina Lundström har haft en härlig maj månad. Men, det finns något som tynger parets axlar en smula. De äger för många hästar.

För tillfället drygt 100 på träningslistan. Dessutom ett 80-tal ett- och tvååringar samt lika många årsföl och fölston. Det innebär cirka 300 hästar och de äger de flesta själv.

– Ja, usch! Det är alldeles för många. Vi håller på och säljer av, men det är inte lätt. Vi säljer fyra stycken på auktion i Frankrike på tisdag, men vi måste bli av med fler. Det finns andra saker vi vill göra än att bara träna hästar, säger Melander.

Kihlström hamnar sist?

Nuncio startar från spår nio, i andra led, i Oslo grand prix på söndag. Efter 500-600 meter lär han ligga sist i fältet, därefter ska Örjan Kihlström köra runt fältet fram till en förmodad seger.

Varken Melander eller Kihlström har vunnit "OGP", Norges största travlopp. Melander var tvåa med Igor Brick år 2000, slagen med en nos av Victory Tilly.

Kihlström har två andraplatser med Triton Sund (2009) och Maharajah (2010).

Melander startar även Volstead i det norska storloppet från ett svårt tiondespår.