Sport

Melander och Nuncio gillar läget

Hästen Nuncio och kusken Stefan Melander var trea i Elitloppet förra året. I år kör Örjan Kihlström.
Hästen Nuncio och kusken Stefan Melander var trea i Elitloppet förra året. I år kör Örjan Kihlström.

I fjol vann Magic Tonight Elitloppet. Men de flesta talade om hästen som kom trea – Nuncio.Hela loppet tvingades Stefan Melander ligga i tredjespår men hästen kämpade heroiskt och vara bara en halv längd från segern.– Ingen häst i världen kunde ha gjort om den prestationen, säger Melander.

Årets Elitloppsfält håller högsta möjliga världsklass. Det bästa och jämnaste på länge, anser många.

Men frågar man travpubliken om vem som vinner svarar de flesta Nuncio.

Femåringen är den stora favoriten och tränaren Stefan Melander njuter.

– Det är ju perfekt att Nuncio är favorit. Då vet jag att hästen är bra och att konkurrenterna har respekt för honom. Någon press känner jag absolut inte, visst kommer det att vara lite nervöst på söndag men tror nog att både häst och kusk gillar läget.

Kihlström kör

Melander överraskar ofta och gärna. Han brukar köra sina hästar själv i början av karriären men när det är dags för större lopp väljer han de bästa. Björn Goop, Johnny Takter, Dominik Locqueneux, Jean-Michel Bazire, Jorma Kontio och Franck Nivard är några svenska och internationella toppkuskar som segrat med Melanders hästar.

Och så förstås Örjan Kihlström. På söndag kör han Nuncio i Elitloppet. Ett smart drag av Melander att sätta upp toppkusken.

– Det förstår väl alla att Örjan är mycket bättre kusk än vad jag är. Jag och Catarina (sambo) har använt honom länge till våra hästar. Det började väl med Igor Brick för snart 20 år sedan. Sen tror jag Nuncio mår bra av en ny driver. När jag kör är det mycket lek och det känner han nog, säger Melander.

Många känner till historien om Nuncio. Melander köpte hingsten den 6 november 2012 på Nordamerikas största åringsauktion i Harrisburg, Pennsylvania. Priset: endast 55 000 kronor.

– Han var snyggast på auktionen, så nära den perfekta travaren man kan komma. Jag funderar ofta på hur jag kunde köpa Nuncio så billigt, bara 7 000 dollar. Vet inte, men kanske alla köpare gick på muggen när 544:an kom upp i säljringen, säger Melander och skrattar.

Trea förra året

Efter två tuffa tävlingssäsonger i USA kom hästen till Melanders stall i Enköping i februari i fjol. Tiden var knapp för att hinna få honom i form till Elitloppet.

– Det var lite för kort om tid för att Nuncio skulle komma i toppform. Men ändå presterade han så otroligt bra i både försök (tvåa) och final (trea). I år har jag kunnat förbereda honom bättre. Han har fått mer träning, dessutom har han tävlat varannan vecka sedan i slutet av mars och det är jag mycket nöjd med.

Femåringen har vunnit de fyra loppen på 1.10,3, 1.09,9, 1.10,7, 1.10,7. Utan att behöva visa allt.

Nu lämnar Melander över tömmarna för första gången, till Örjan Kihlström.

– Örjan är väl inte direkt känd för att stressa upp sig och hästen är hur cool som helst. Allt är perfekt, allt är lugnt, hälsar Melander.

Solvallatränaren vann Elitloppet 2010 med Iceland, den gången körde Johnny Takter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset