Nyheter Världen

Melania Trump anklagas för plagiat

Melania Trump och Donald Trump i Cleveland.
Melania Trump och Donald Trump i Cleveland.

När Donald Trump skulle säljas in till de amerikanska väljarna tog hustrun Melania hjälp av Michelle Obama.Melania Trump anklagas nämligen för att ha plagierat Barack Obamas hustrus tal från 2008.

Hustrun Melania Trump har hållit sig i bakgrunden under makens politiska kampanj men under måndagskvällen fick hon 15 minuter i rampljuset. I ett tal som det enligt medieuppgifter filats på i drygt fem veckor hann den slovenska fotomodellen först att prata om sin bakgrund:

– Mina föräldrar lärde mig tidigt att jobba hårt för det du vill ha av livet. Att stå vid sitt ord, att göra det du säger att du ska göra och att hålla sina löften. Att behandla människor med respekt.

Det uttalandet gav dock minnesbilder av en helt annan person, nämligen nuvarande presidentens hustru, Michelle Obama. Så här sa hon i sitt tal vid Demokraternas konvent 2008:

– Barack och jag uppfostrades med så många liknande värderingar. Att du ska jobba hårt för det du vill få ut av livet... Att behandla människor med värdighet och respekt...

Inte personlig heller

Totalt 58 ord ska vara identiska i de båda talen och Trumps stab fick skynda ut för att försvara fastighetsmagnatens fru.

– Det här är ord som familj, respekt och kärlek. Det är inte unika ord på något sätt. Hennes tal handlade om hur det är att komma till USA och mannen hon lärt känna, sade Trumps kampanjledare Paul Manafort till i tv-kanalen CBS.

Kritikerna anser dock att hon inte lyckades med det heller. Många delar var klassiska politiska uttalanden, "Han (Trump) vill aldrig ge upp", "Donald har alltid varit en otrolig ledare" och så vidare. Chansen att bli personlig och presentera något nytt om sin man gick därmed förbi.

Hårda uttalanden

Den stora frågan är nu om hennes budskap går hem hos väljarna och om deras bild av Melania Trump själv förändrats efter talet?

I en nyligen genomförd opinionsundersökning uppgav 28 procent att de uppfattar Melania Trump positivt medan 32 procent svarade negativt, de sämsta siffrorna sedan 1992 för en potentiell presidentkandidats hustru i samband med att ett partikonvent ska avgöras.

Temat för kvällens tal var annars "Gör USA säkert igen" och talarna, allt från dokusåpakändisar till New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, turades om att beröra temat liksom att hylla Trump inför publiken.

I dag fortsätter konventet och bland dagens talare återfinns Trumps barn, Donald Trump Jr och Tiffany Trump.

Mark J. Terrill/AP/TT
Melania Trump under sitt tal.
Mark J. Terrill/TT/AP
Dokusåpakändisen Willie Robertson var först ut som talare vid den inledande kvällssessionen av Republikanernas konvent.
J. Scott Applewhite/AP/TT
New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani hyllade Trump.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset