Sport

Melin: "Lika bra förbjuda tacklingar"

STOCKHOLM 2015-02-26
STOCKHOLM 2015-02-26

AIK kvitterade i SHL-kvalet mot Karlskrona efter 2–1-seger och tränaren Roger Melin myste över sitt lags spel.Däremot var AIK-tränaren ordentligt missnöjd med avstängningen på forwardsstjärnan Robin Kovacs:– Det är lika bra att förbjuda tacklingar. Då blir det lättare för domare och disciplinnämnder.

Bara timmarna före måndagskvällens match kom beskedet att Kovacs stängs av i tre matcher för huvudtacklingen på Joel Kellman i den första kvalmatchen.

Ett beslut som blev en snackis då Kovacs knappt hade någon fart när han satte in tacklingen och Kellman kunde spela vidare.

– Det är klart att jag inte håller med. Det är svårt att stå still och tackla en spelare. Tar man bort tacklingar så blir det inga såna här diskussioner, sade Melin.

AIK-tränaren menade att avstängningsbeskedet påverkade laget – positivt.

– Vi blev nästan lite förbannade och växte som lag.

"Honken" räddningen

AIK försökte gå på knock i den första perioden och laget såg inte ut att vara märkt av den tuffa nattmanglingen i lördags där Karlskrona avgjorde i förlängning – i den tredje övertidsperioden – strax före midnatt.

Hade det inte varit för rutinerade Karlskronamålvakten Johan "Honken" Holmqvists storspel hade hemmalaget mycket väl kunnat avgöra direkt. AIK vann skotten med 17–4 i första perioden och körde över SHL-jumbon både spelmässigt och fysiskt. Men tack vare "Honken" stod det 0–0.

I stället kom utdelningen i andra perioden som till en början fortsatte i samma spår.

Michael Lindqvist lyfte in en retur i numerärt överläge fram till 1–0 efter 45 sekunder och Marcus Jonsson sköt 2–0 efter 17.10 – ett skott som Holmqvist borde ha tagit.

– Vi spelade fantastiskt bra i den första perioden. Det var nog bland det bästa vi har spelat i år. Även den andra var bra, i tredje blir vi lite för tillbakadragna samtidigt som de chansar och sticker. De gör det bra, sade Melin.

Riskerar avstängning

Karlskrona klev framåt i den tredje för att försöka komma ikapp och skapade en rad chanser – bland annat två stolpträffar. Alexander Bergström fick utdelning efter 12.23, efter en öppnande passning från Joel Kellman.

Men Karlskronas svaga första halva av matchen sänkte laget.

Gästernas back Robin Gartner riskerar avstängning för en ful crosschecking mot ansiktet på AIK-kaptenen Christian Sandberg i slutet av första perioden. Gartner undgick matchstraff, till hemmalagets stora ilska, men händelsen kommer att granskas i efterhand. Sandberg vilade ett tag i andra perioden, men kunde återkomma och fullfölja matchen.

– Den var riktigt ful. Han kunde ha slagit sönder käken på honom, sade Melin.

Den tredje matchen, i bäst av sju, spelas på onsdag i Karlskrona.