Sport Fotboll

Mellberg taggad inför BP-jobbet

Olof Mellberg inleder tränarkarriären i Brommapojkarna.Och är rejält taggad inför sitt nya jobb.– Jag har märkt att jag tycker att det är jäkligt roligt att vara tränare, säger fotbollslegendaren, som däremot utesluter en comeback på planen.

Det är sällan som en presentation av en tränare i division 1 får så mycket uppmärksamhet.

Men så är det inte heller vem som helst som nästa säsong kommer att stå vid sidlinjen i Brommapojkarna.

Olof Mellberg har tränat sonen Johns P10-lag både i Danmark och i BP – nu tar den förre mittbacksklippan över BP:s seniorlag. Efter 117 landskamper och spel i La Liga, Premier League och Serie A är det alltså division 1 norra som blir 38-åringens hemvist framöver.

– Jag inser att jag inte är i Juventus eller landslaget. Det gäller att ta det steg för steg och försöka optimera det utifrån de förutsättningar vi har, säger Mellberg inför pressuppbådet som på måndagen samlades i klubblokalerna vid Grimsta IP.

"Närmade mig tränarrollen"

BP har visat intresse ända sedan det stod klart att familjen Mellberg skulle flytta till Bromma, och i fredags blev den heta värvningen officiell.

– Under de sista åren i min karriär märkte jag att jag själv närmade mig tränarrollen. Jag intresserade mig mer och mer för hur man bygger upp träningar, det taktiska, fysbiten och hälsobiten. Och jag hade ganska mycket att säga till om också, i flera av klubbarna och i landslaget, säger Olof Mellberg.

TT: Hur ser du på utmaningen att ta över BP – som har rasat från allsvenskan till ettan på två år?

– Nu blir det lite nystart. Det är många som försvinner, vi ska försöka spika en trupp så snart som möjligt. Vi får se vad det blir att jobba med, men jag kommer vara taggad oavsett, säger Mellberg.

TT: Blir det ett extremt försvarsstarkt BP med dig som tränare?

– Det hoppas jag. Och ett extremt anfallsstarkt också. Det ska vara starkt på alla plan, hoppas jag. Det ska inte ha någonting att göra med hur jag var som spelare, att jag var mittback.

– Jag vill jobba med allt så noggrant som möjligt. Allt är viktigt och ingenting får lämnas åt slumpen. Det har jag lärt mig i de klubbar och av de tränare jag har jobbat med.

TT: Finns det någon som helst chans att du själv snörar på dig skorna?

– Nej. Eller visst, på någon träning säkert. Det kommer jag nog att göra.

Ranieri en inspiration

Mellberg har spelat under flera namnkunniga tränare genom åren, och nämner inte minst Claudio Ranieri som en inspirationskälla. Italienaren, som nu gör succé i Leicester, värvade Mellberg till Juventus 2008.

TT: Om du själv får drömma – var är du tränare om tio år?

– Jag drömmer inte på det sättet. Jag är taggad inför det här och ganska prestigelös. Det måste inte utvecklas till att bli Premier League-tränare eller landslagstränare eller sådär. Så länge jag är driven och tycker att det är roligt, sedan får vi se vilken nivå det blir på i framtiden. Just nu är jag taggad inför det här.