Sport Fotboll Sport-topp

Mellberg tar över Brommapojkarna

Olof Mellberg inleder en ny karriär.Den förre landslagsbacken, som tränat sin sons pojklag sedan i somras, blir huvudtränare i Brommapojkarna.– Det blir ett lyft för hela klubben och spelarna får en förebild att se upp till, säger BP:s klubbdirektör Ola Danhard till TT.

Olof Mellberg, 38, är en av Sveriges bästa försvarsspelare genom tiderna. Han har blivit utsedd till årets back i svensk fotboll hela sex gånger och 2003 vann han dessutom Guldbollen.

Nu tar den förre landslagskaptenen över som huvudtränare i Brommapojkarna, som nästa säsong spelar i division 1 efter att ha åkt ur först allsvenskan och sedan superettan de två senaste säsongerna.

Olof Mellberg har skrivit på ett tvåårsavtal med Stockholmsklubben.

"Jag ser fram emot uppdraget i BP och känner mycket för klubben. Jag har varit verksam på ungdomssidan sedan jag flyttade upp från Köpenhamn", säger den förre landslagshjälten i ett pressmeddelande.

Det var i somras som den 38-årige Mellberg blev tränare för Brommapojkarnas tioåriga pojklag, där hans son spelar. Och efter säsongen var det Mellberg själv som öppnade för det nya uppdraget som huvudtränare, enligt klubbdirektör Ola Danhard:

– I somras sa han att han inte visste vad han ville, utan att han skulle ta året på sig att tänka ut vad han ville göra. Och i onsdags när vi träffades så sade han att han ville ta över A-laget, och då var det bara att buga och bocka, berättar Danhard.

Får utbildning

Mellbergs spelarmeriter är svåröverträffade, men som tränare är han helt färsk. Något som dock inte bekymrar Brommapojkarna:

– Vi kommer se till att han får den utbildning han behöver och att han har hjälp runtomkring med de delar han inte klarar av. Men han har haft den rollen tidigare, i Villarreal till exempel, där han hjälpte de unga spelarna. Han är en ledare, säger Ola Danhard.

Han säger att rekryteringen av den gamle landslagshjälten kan bli den injektion som klubben behöver efter raset genom seriesystemet.

– Jag kände direkt när jag berättade för spelarna om den nye tränaren att det lyste i ögonen. Det är dit alla vill, att komma till landslaget, och han kan ju visa dem hur man tar sig dit.

Slutade i fjol

Mellberg gjorde 117 landskamper och representerade klubbar som Aston Villa, Juventus, Olympiakos, Villarreal och Köpenhamn. Han slutade i landslaget 2012 och lade skorna på hyllan förra sommaren.

När han tog emot Guldbollen 2003 svarade Mellberg så här på frågan om hans ledaregenskaper på planen talade för en framtida tränarkarriär:

– Nej, det tror jag inte. Jag manar bara på de andra för att jag är så jävla sugen på att alltid vinna. Det var som i brännbollen när man var barn, det gällde att peppa alla andra i laget att slå bra så att man vann. Jag har alltid varit sån. Men tränare är något helt annat, sade Mellberg då till Aftonbladet.