Sport

Mellby Viking starkast igen

Mellby Viking hade inte tävlat på nio månader inför storloppet Örebro International som kördes på lördagen.Men åttaåringen visade åter att han är Sveriges starkaste häst. Efter ett fint slutvarv blev det seger på löpningsrekordet 1.13,4 över 3 180 meter med Jorma Kontio i sulkyn.

Tränaren Timo Nurmos var väldigt imponerad av Mellby Viking efter andra segern i Örebros långa lopp. Han vann även 2014.

– Det är en otrolig häst. Han var mycket tränad men inte så snabbt och hade en bra bit till toppform. Ändå kutar han tre varv på 1.13,4. Jag räknar med att Mellby Viking är betydligt bättre till nästa start som blir på Solvalla (Harper Hanover lopp) under Elitloppshelgen, sade Timo Nurmos.

Tappade formen

Mellby Viking senaste start var den 15 augusti i fjol när han vann Lyon grand prix på Åbytravet. Man siktade sedan på att utmana de bästa franska hästarna på Vincennes under vintern. Men tyvärr blev hästen sjuk och tappade formen helt.

Timo Nurmos, tillsammans med ägaren Rune Andersson (Mellby gård), tvingades lägga om planerna.

– Det var förstås tråkigt att inte få tävla honom i Frankrike. Jag tror han skulle passa väldigt bra på Vincennes, kanske provar vi nästa vinter. Men nu fick vi börja om med honom och första målet var Örebro, skönt att det gick så bra. Sedan blir det Harpers där han varit etta och tvåa de senaste åren, sade Solvallatränaren.

Jorma Kontio körde ett perfekt lopp från dubbla tillägg (40 meter). Han skuggade Reckless med Björn Goop i sulkyn under slutvarvet, kopplade greppet i sista kurvan och vann med en hals tillgodo.

För Kontio var det faktiskt första V75-segern för året.

Ett stort plus till Reckless, som aldrig gav sig på upploppet, och som drog fram vinnaren under slutvarvet.

Nöjd Goop

Björn Goop var även tvåa med Heartbreaker VS i V75-1. Men det blev ändå två rikstotosegrar till stallet sedan Well Done La Marc (V75-2) och Say That Again (V75-4) vunnit varsitt lopp från spets.

– Jag är oerhört nöjd med tävlingsdagen. Hästarna har gått jättebra. Det är en väldigt härlig känsla när det går bra för det egna stallets hästar. Vi har jättebra personal som arbetar väldigt hårt och gör detta möjligt, sade Goop.

I Gulddivisionen gjorde fjolårets elitloppsvinnare Magic Tonight comeback. Han hade en misslyckad tävlingsperiod i USA i fjol sommar och var nu tillbaka efter sju månaders uppehåll. Örjan Kihlström körde ett väldigt defensivt lopp men Magic Tonight spurtade godkänt över upploppet.

– Han var så bra som man kunde förvänta sig, sade Kihlström.

Tränaren Roger Walmann vill gärna vara med som titelförsvarare i Elitloppet i år. Men Magic Tonight måste nog visa mer och tiden är knapp, bara tre veckor till det stora slaget på Solvalla.

Allaballakaitoz, körd av Peter Untersteiner, ledde guldloppet från start till mål.

Det var idel favoritsegrar på V75 och ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det jackpott nästa lördag på Åbytravet.