Sport

Menning tänker på Rio i Moskva

Petter Menning tränar i Vaxholm. Arkivbild.
Petter Menning tränar i Vaxholm. Arkivbild.

Petter Menning har prenumererat på pallplatser i mästerskap.Men i EM i Moskva är inte medalj i fokus för stjärnkanotisten från Vaxholm.– OS är det viktigaste. EM är en delövning på vägen, säger Menning till TT.

Sverige ställer upp i tolv klasser i EM 24–26 juni. Alla fyra OS-kanotister är på plats – Petter Menning i K1 200 meter, Sofia Paldanius och Karin Johansson, K2 500 m, samt Linnea Stensils, K1 200 m. – och för dem är Rio-äventyret ett givet större fokus än tävlingarna i Moskva.

– Jag försöker förstås göra så bra lopp som möjligt i EM, men jag är inte i toppform. Det kommer jag vara på OS. Träningen har varit ganska hård hemma i Vaxholm ända sedan jag kom hem från Florida i april, säger Menning till TT före avfärden till midsommarhelgens tävlingar i Moskva.

– Det jag vill se är att jag genomför loppen bra. Sedan är det jättesvårt att veta hur långt det räcker, beroende på hur konkurrenterna står, så det är svårt att ha några direkta mål.

Bra test

Med de bästa européerna på plats blir EM ändå ett bra tillfälle att mäta krafterna och få fartträning. Och i den konstgjorda sjön som är tillverkad enkom för kanot och rodd tävlar gärna Menning.

– Det är ett bra ställe. Jag tog min första internationella mästerskapsmedalj där 2010 i U23-EM och så tog jag ju medaljen i VM 2014 där, så jag har bra minnen därifrån.

Om det blir några flera tävlingar efter EM före OS i Rio har Menning inte bestämt än. Exempelvis finns SM i Hofors 19-24 juli med i bilden.

– Antagligen blir det någon tävling på vägen, säger Menning.

Många medaljer

Menning skulle förstås inte säga nej till ytterligare en medalj. I EM tog han guld 2013 och silver 2015. I VM kom guldträffen också 2013 och han tog även silver 2014. Förra året blev det brons.

– Jag vill ju ta mig till final i alla fall, säger 28-åringen.

– Hittills har allt känts riktigt bra i förberedelserna till OS. Alla värden är där de ska och bättre än så. Det känns kanon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset