Nyheter Toppnyheter Världen

Mer kärnvapenskrammel från Nordkorea

Nordkorea meddelar att forskare har gjort miniatyrversioner av kärnvapenstridsspetsar. Arkivbild.
Nordkorea meddelar att forskare har gjort miniatyrversioner av kärnvapenstridsspetsar. Arkivbild.

Nordkorea hävdar att landet har lyckats framställa miniatyrversioner av kärnvapenstridsspetsar som kan monteras på robotar.Meningarna går isär om hur pass trovärdigt påståendet är.

Det har tidigare påståtts att Nordkorea har förmåga att miniatyrisera kärnvapenstridsspetsar. Men nu har landets diktator Kim Jong-Un själv för första gången hävdat att så är fallet.

– Kärnvapenstridsspetsarna har standardiserats för att passa ballistiska robotar genom miniatyrisering, sade han, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA i Nordkorea.

Om det verkligen är så att Nordkorea har lyckats med miniatyriseringen så är det ett stort genombrott för landets kärnvapenprogram, enligt experter.

Men liksom i början av januari, då landet påstod sig ha provsprängt en vätebomb, väcker påståendet skepsis. Sydkoreas försvarsdepartement meddelade, efter att ha granskat bilder från nordkoreanska medier, att det inte tror att Nordkorea har lyckats miniatyrisera en kärnvapenstridsspets eller framställa en fungerande interkontinental ballistisk robot.

Melissa Hanham, expert på Nordkoreas kärnvapenprogram vid amerikanska Middlebury Institute of International Studies, anser dock att påståendet inte kan avfärdas som skrävel.

Läs också