Sport Nyheter

Mer människorätt ska in i idrotten

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger att det är viktigt att ta ställning i frågor om mänskliga rättigheter. ARKIVBILD.
Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger att det är viktigt att ta ställning i frågor om mänskliga rättigheter. ARKIVBILD.

Nu ska lärdomar dras av misstagen från ishockey-VM i Minsk i fjol.Olika svenska idrottsförbund har utbildats i hur de ska ta större hänsyn till mänskliga rättigheter (MR) och bland annat arbeta mot att mästerskap hamnar i länder som bryter mot rättigheterna.

Storsponsorn Svenska Spel höll på onsdagen en utbildning i samarbete med MR-nätverket CSR Sweden för Riksidrottsförbundet samt förbunden för ishockey, fotboll, handboll, bandy och innebandy. Detta sedan Tre Kronors sponsorer inför VM i diktaturen Vitryssland i fjol skarpt kritiserades för att sakna rutiner för att analysera MR-risker.

Svenska Spel ska nu – i samarbete med förbunden – ta fram en sponsringsriktlinje, där förbunden "så långt det är tillämpligt" internationellt bland annat förväntas motarbeta att mästerskap läggs i diktaturer eller länder som på annat sätt bryter mot MR.

"Finna samförstånd"

Nu står fotbollen i fokus. VM för herrar 2018 och 2022 ska avgöras i Ryssland respektive Qatar, båda kritiserade vad gäller MR-frågor. En enorm korruptionsskandal skakar nu också Internationella fotbollsförbundet.

– När det gäller just de där evenemangen – det är ju en fråga som vi med anledning av den här utbildningsdagen, och hur vi ska synkronisera det här med Svenska Spel i framtiden, ska diskutera inte minst i vår förbundsstyrelse. Det här har ju en fotbollspolitisk dimension, säger Krister Malmsten, vice generalsekreterare vid Svenska fotbollförbundet, som deltog i utbildningen.

Han säger att frågorna är mycket viktiga. Men han tycker att fotbollförbundet i stort redan arbetar i rätt riktning, men diskussionen med Svenska Spel ska fortsätta.

– Jag ser inte några frågor där vi inte skulle kunna finna samförstånd.

"Försöka påverka"

Även Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt var med. Han pekar på att han inte var med på den kongress där Internationella ishockeyförbundet beslutade lägga VM i Vitryssland.

Boustedt säger att råden från MR-experterna är att tillämpa en flerstegsraket för det land idrottsutövare ska skickas till. Första steget är att läsa på om landets MR-läge, ta ställning och sedan informera utövarna om landet.

– Det sista steget, som är det viktigaste egentligen, är att försöka påverka människor i olika kategorier om de frågor vi har tagit ställning kring, säger Boustedt.