Nyheter Sverige

Mer regn – och osäker midsommar

Människor vadar genom vattnet i ett översvämmat Bjuv efter de kraftiga regn- och åskskurarna i nordvästra Skåne på onsdagen.
Människor vadar genom vattnet i ett översvämmat Bjuv efter de kraftiga regn- och åskskurarna i nordvästra Skåne på onsdagen.

Först såg det ut att bli fint väder till midsommar, men nu är det inte lika säkert.Och de närmaste dagarna blir det en del regn över Sverige.

I kväll väntas regn- och åskskurarna över Götaland att mattas av.

Samtidigt sträcker sig ett regnområde över Svealand och Norrland under kvällen och natten. På fredagen kommer det regnet fortsätta norrut och beröra framför allt Norrland.

Under fredagen kommer det även in ett nytt område med regn söderifrån över Götaland som senare går upp över Svealand.

– Det kan föra med sig ganska mycket regn, men det är osäkert om de stora regnmängderna kommer över land eller till havs, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vätternrundan kan få regn

På fredagskvällen går första starten i cykelloppet Vätternrundan.

– Har man otur kan det bli ihållande regn under loppet, men det kan även bli så att regnet går längre österut och i så fall kan det regna av och till och inte lika kraftigt. Det kommer även blåsa i samband med detta, säger Sandra Andersson.

Under helgen fortsätter det regnområdet vidare norrut över landet.

– Det finns chans till mer uppehållsväder i nästa vecka även om regnväder passerar av och till. Men det är välbehövligt regn som kommer, säger Sandra Andersson.

Skogsbrandsriskerna i landet kommer sänkas i och med regnen.

Vädret till midsommar

Många svenskar är säkert nyfikna på hur midsommarvädret ska bli.

– Det är fortfarande väldigt osäkert, säger Sandra Andersson.

En tidigare prognos visade att ett högtryck med soligt väder skulle kunna "hålla emot", men enligt den senaste kan lågtrycken ta sig in över Sverige.

– Man kommer förmodligen ha regn någonstans i Skandinavien, men om det blir över Sverige eller något grannland är svårt att säga så här långt i förväg, säger Sandra Andersson.

På de platser där det inte blir regn på midsommar väntas ganska varmt väder, runt 20 grader.