Nyheter Toppnyheter Ekonomi Världen

Merkel försvarar sin flyktingpolitik

Förbundskansler Angela Merkel försvarar en kontroversiell uppgörelse med Turkiet i flyktingfrågan som "förnuftig och kostnadseffektiv".
Förbundskansler Angela Merkel försvarar en kontroversiell uppgörelse med Turkiet i flyktingfrågan som "förnuftig och kostnadseffektiv".

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU tappar mark till uppkomlingen Alternativ för Tyskland (AFD). Medan hon försvarat sin flyktingpolitik har högerextrema AFD dragit nytta av en ökande skepsis bland väljarna.

Partiet har lyckats ta parlamentsplatser i fem av 16 delstater och på söndagen kan AFD få platser i ytterligare tre.

Under ett besök i Baden-Württemberg på lördagen försvarade Merkel åter sin hållning:

– Det finns situationer i livet – och det var fallet förra hösten – när du inte kan föra en lång debatt om principer, sade hon på CDU:s valmöte.

Hon hävdade att EU-ledarna tar alltför god tid på sig för att tala om den preliminära uppgörelse med Turkiet som Merkel drev igenom tidigare i veckan. De ska diskuteras vidare på ett EU-toppmöte den kommande veckan. Uppgörelsen som Merkel drev igenom är kontroversiell, men hon kallar den "förnuftig och kostnadseffektiv".

Hon sade också att flyktingarna är skyldiga att integrera sig i det tyska samhället.

– Vi förväntar oss att flyktingar accepterar dessa erbjudanden. Det är en skyldighet och inte bara en möjlighet, sade hon.

Söndagens delstats blir ett slags popularitetstest för Merkel. CDU väntas segra i Sachsen-Anhalt, ligger jämsides socialdemokraterna i Rheinland-Pfalz och väntas förlora till De gröna i Baden Württemberg enligt opinionsmätningarna.