Nöje Film

Meryl Streep bossar i Berlin

Meryl Streep för befälet över juryn på filmfestivalen i Berlin. Här syns hon tillsammans med jurymedlemmen Brigitte Lacombe.
Meryl Streep för befälet över juryn på filmfestivalen i Berlin. Här syns hon tillsammans med jurymedlemmen Brigitte Lacombe.

– Det är trevligt att vara bossen. Meryl Streep sätter agendan för sitt jobb som ordförande för juryn vid årets Berlin-festival. Det är ett jobb hon tar på stort allvar.

– Jag har inte så stor erfarenhet av sådant här, så jag får luta mig mot mina erfarna kollegor. Men när vi sedan ska rösta fram årets vinnare har de bara varsin röst, och jag har två, säger hon när juryn möter pressen i Berlin på invigningsdagen.

Årets jury består av fem kvinnor och tre män, ett faktum som Streep hyllar.

– Något jag brinner för är jämställdhet och att alla ska kunna vara med. Här dominerar kvinnor juryn, och det hör inte till vanligheterna. Berlinale ligger före här.

"Bestämmer över familjen"

Hon säger att hon är oerhört stolt över att ha blivit tillfrågad, och att hon får lära sig hur man bestämmer över en jury allt som dagarna går.

– Men lite kan jag, jag bestämmer över min familj, säger hon och skrattar.

– Att göra film är viktigt, och jag sitter i en jury med sju andra personer som också tycker det. Och jag ser fram mot att få diskutera det vi sett med dem, och att kunna göra det på djupet.

"Bedömer med huvudet"

Hon säger att det självfallet är svårt att bedöma filmer mot varandra, och att var och en ser och bedömer filmer utifrån sina egna erfarenheter och tycken.

– Vi kommer med dem vi är. Och först bedömer vi med hjärtat, men till sist måste vi också bedöma med huvudet.

Hon ser också fram mot att få se filmer från alla världsdelar.

– Det är filmer som aldrig kommer till USA. Nu kommer jag att kunna åka hem och tala om dem och kanske kunna hjälpa till med att få dem visade i USA.

Hon har inte förberett sig med att läsa in sig på de filmer som tävlar.

– Det är så ovanligt i världen numera att kunna uppleva någonting fräscht, att inte veta så mycket om det. Det är nästan omöjligt. Så det tänkte jag försöka göra nu.

Axel Schmidt
Lars Eidinger, Meryl Streep, Clive Owen och Malgorzata Szumowska sitter i juryn för Berlins filmfestival.
Axel Schmidt
Juryn på filmfestivalen i Berlin. Nick James, Brigitte Lacombe, Lars Eidinger, Meryl Streep, Clive Owen, Malgorzata Szumowska och Alba Rohrwacher.