Sport Sport-topp

Messi för mycket för Arsenal

Barcelonas Andrés Iniesta i kamp med Arsenals Alex Oxlade-Chamberlain och Hector Bellerin.
Barcelonas Andrés Iniesta i kamp med Arsenals Alex Oxlade-Chamberlain och Hector Bellerin.

Världens bästa lag hade fullt upp med Arsenal.Men har man som Barcelona också världens bäste spelare brukar det gärna ändå ordna sig till slut.Lionel Messi avgjorde åttondelsfinalen på Emirates med sina båda mål.

Barcelona har gått fram som en ångvält i både spanska ligan och Champions League, en och annan expert ser Luis Enriques skapelse som den bästa upplagan hittills och klubben reste till norra London som storfavorit, åtminstone storfavorit över två matcher.

Dessutom med det inte helt oviktiga mentala övertaget att ha slagit ut just Arsenal två gånger på senare år, i åttondelsfinalen 2010 och i kvartsfinalen året därpå.

Efter 2–0 i den rasande underhållande första matchen ska det till ett smärre under för att Barcelona ska släppa sitt övertag i returen hemma på Camp Nou.

Chanser åt båda håll

Barcelona hade bollen, Barcelona hade de flesta chanserna, men om en och annan sista passning gått fram kunde någon av Arsenals hypersnabba kontringar ha gett resultat innan Messi slog till i andra halvlek. Alex Oxlade-Chamberlain fick en jättechans, men inte rejäl träff. I fritt läge sköt han mitt på Marc-André ter Stegen.

Försvarsmässigt imponerade Arsenal. När hände det senast att Barcelona inte hade ett avslut på mål under de första 45 minuterna? Men Luis Suárez borde ha fått sin nick från nära håll på – och i – mål kort före pausen.

Petr Cech sattes på rejält prov först direkt i andra, när Neymar vandrade inåt och sköt i steget, men målvakten parerade med en fot. Den prestationen överträffades med råge när ter Stegen fick ut högernäven på Olivier Girouds nick.

Chanserna avlöste varandra åt båda håll när båda lagen, med offensiv fotboll i sitt dna, gick för seger. Arsenal öste på desperat för ett mål – och då gick det som det gärna gör mot Barcelona. En blixtsnabb kontring och Neymar serverade Messi öppet mål i 72:a minuten.

Elva minuter senare prickade argentinaren in 2–0 på straff.

Juventus kom tillbaka

När Arjen Robben läckert knorrade in Bayern Münchens 2–0-mål såg bortamötet mot Juventus i Turin ut att vara över. Fram till dess hade nämligen gästerna dominerat och gång på gång hotat runt målvakten Gianluigi Buffons straffområde.

Men Juventus hade mer ett ge.

Paulo Dybala reducerade i 63:e minuten och när sedan tränaren Massimiliano Allegri i omgångar ersatte Sami Khedira och Dybala med Stefano Sturaro och Alvaro Morata – ja, då fick Juventus bättre grepp om matchen. Det resulterade i att Sturaro, efter att ha varit på planen i sex minuter, forcerade in kvitteringen i den 76:e minuten.

Med 2–2 finns spänningen kvar i duellen när storklubbarna ställs mot varandra igen den 16 mars.