Sport Sport-topp

"Messis beslut är definitivt"

Argentinas Lionel Messi lämnar planen efter förlusten mot Chile i Copa América-finalen. Matchen blev, enligt Messi, hans sista i landslagströjan.
Argentinas Lionel Messi lämnar planen efter förlusten mot Chile i Copa América-finalen. Matchen blev, enligt Messi, hans sista i landslagströjan.

"Världen bäste" säger sig ha gjort sin sista landskamp.De flesta tror också att så blir fallet.– Jag har gjort allt jag kunnat för att bli mästare med Argentina. Men jag lyckades inte, säger Lionel Messi.

Den 29-årige stjärnanfallaren, som fem gånger utnämnts till världens bäste fotbollsspelare på herrsidan, meddelade kort efter finalförlusten mot Chile i Copa América (2–4 efter straffläggning) att hans 113:e landskamp också blev hans sista.

– Det är en stor besvikelse, sade Messi enligt landslagets officiella Twitterkonto.

Ett besked som förvånade många. Men inte alla.

– Jag tror att det är något han har funderat över en tid. Jag tror också att veckans skriverier har spelat in, säger svensk-chilenske tränaren Carlos Banda till TT.

Banda flyttade till Sverige som tvååring från Chiles huvudstad Santiago och följde årets Copa América nitiskt. Han beskriver pressen från medierna och det argentinska folkets krav på lagkapten Lionel Messi och det ljusblåvitrandiga landslaget som enorm.

Bland annat sade ikonen Diego Maradona att spelarna inte behövde komma tillbaka till hemlandet vid finalförlust mot Chile.

"Inte legend i Argentina"

Äktenskapet mellan Lionel Messi och Argentina har alltid varit stormigt. Som 13-åring lämnade Messi och hans familj den sydamerikanska kontinenten för Europa och FC Barcelona. Huvudanledningen var den hormonsjukdom som han diagnostiserades med som barn. En sjukdom som krävde behandling. Men som den argentinska klubben Newell's Old Boys inte hade råd med. I stället var den spanska storklubben villig att betala för den kortväxte men enorma talangen.

– Det är i Barcelona han blivit en legend. Inte i Argentina, säger Carlos Banda.

Lionel Messis anfallskollega Sergio Agüero talade i klartext efter finalen i East Rutherford, New Jersey, i USA. Argentinas tredje finalförlust på lika många år i en stor turnering: mot Chile även i förra årets Copa América och VM-finalförlusten mot Tyskland 2014.

– Messi är nog troligtvis inte den ende som lämnar landslaget. Det är många spelare, inklusive jag själv, som funderar över en fortsättning, säger Agüero enligt sporttidningen Olé.

Gör ingen "Henke"

Flera fotbollsspelare har genom åren först tackat för sig i landslaget för att sedan komma tillbaka.

Sveriges stjärnanfallare Henrik Larsson meddelade sitt landslagsslut efter VM-slutspelet 2002, men var sedan åter i blågult knappt ett år senare. I EM-slutspelet 2004 var den då 32-årige Larsson en av mästerskapets bästa anfallare.

Carlos Banda tror att Messis beslut är definitivt och att ett liknande scenario är mindre troligt.

– Det tror jag. När man får familj (Messi är far till två barn) så får man andra prioriteringar. Landslaget tar mycket tid och jag tror att beslutet är något han funderat över en tid.

Julio Cortez/AP/TT
Argentinas Lionel Messi grämer sig efter finalförlusten mot Chile i Copa América.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset