Nyheter Sverige

Meteorologen: Sommaren är inte slut

På en del håll i Sverige kanske det för tillfället känns som att sommaren är slut och att hösten är här. Men det gäller inte för hela landet, och den riktiga hösten är en bit bort för de flesta.

Montage TT

Höstig känsla på en del håll i Sverige just nu, men den riktiga hösten är en bit bort för de flesta. 

Sommaren är inte slut. Det säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, som gör undantag för de delar av fjällen där hösten har kommit, enligt meteorologisk definition.

– Visst, nu är det inte jättesomrigt på många håll och det har känts ganska höstigt, men i alla fall i de västra delarna av landet har det varit sommarkänsla på onsdagen, säger Sofia Söderberg.

Den västra delen av landet – även i norr – kan få fortsatt sensommarkänsla under torsdagen med ganska normala augustitemperaturer, medan det blir mer "höstigt" i sydöstra Sverige som har haft några svala dagar på sistone. Där kan det lätta lite i helgen.

– Det väntas både lite mer sol emellanåt och lite högre temperaturer.

TT: Kan det komma några riktiga sommardagar framöver?

– Tänker man augusti så brukar maxtemperaturen i södra Sverige ligga runt 20 grader, och i norra Sverige runt 15, säger Sofia Söderberg och berättar att det ligger däromkring även i år.

Den meteorologiska definitionen av höst som SMHI använder sig av är att dygnsmedeltemperaturen ska vara under tio grader fem dygn i följd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset