Nyheter Världen

Mexiko säger nej till laglig abort

Abortmotståndare utanför Mexikos högsta domstol.
Abortmotståndare utanför Mexikos högsta domstol.

Mexikos högsta domstol har sagt nej till ett förslag om att legalisera abort. Domstolen anser dock att det är en viktig fråga och vill se ett nytt förslag för en fortsatt debatt.

Tre av fyra domare i rättens första kammare – som bedömer kriminalfall – röstade för att avvisa förslagen om att ta bort två lagpunkter. Den ena punkten, som alltså nu blir kvar, förbjuder abort och den andra begränsar drastiskt möjligheten till abort av medicinska orsaker.

I huvudstaden Mexiko City har abort varit tillåtet under graviditetens tre första månader sedan 2007, men det är förbjudet i resten av landet om graviditeten inte sätter moderns liv i fara.

Förslaget om att göra abort lagligt kom från domaren Arturo Zaldivar, och syftade till att utöka tillåtna aborter till kvinnor med andra medicinska problem och att ta bort fängelsedomar för illegala aborter.

I dag kan olagliga aborter leda till upp till fem års fängelse, vilket Zaldivar säger är en "reell diskriminering av kvinnors hälsa".

I hans förslag fanns också en skala av påföljder för olagliga aborter. Straffet skulle då bestämmas av i vilket skede av graviditeten som aborten har genomförts.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset