Nyheter Ekonomi Världen

Mexiko: Trumps "förfärliga" mur

Mexikos finansminister Luis Videgaray (till vänster) vid ett möte tidigare i år med USA:s vicepresident Joe Biden. Arkivbild.
Mexikos finansminister Luis Videgaray (till vänster) vid ett möte tidigare i år med USA:s vicepresident Joe Biden. Arkivbild.

Mexiko kommer inte under några som helst omständigheter att betala för en gränsmur mellan USA och Mexiko, som republikanen Donald Trump lovat sina anhängare om han vinner det amerikanska presidentvalet i höst.

Det gjorde Mexikos finansminister Luis Videgaray klart i en tv-intervju i Mexiko i onsdags.

– Låt mig säga detta kategoriskt och med eftertryck: under inga som helst omständigheter kommer Mexiko att betala för den mur Trump föreslår, sade Luis Videgaray i intervjun och kallade blotta tanken på muren en "förfärlig idé".

Donald Trump, som leder det republikanska starfältet inför höstens presidentval förkunnade när han inledde sin valrörelse att han vill han låta bygga mur som ska hindra olaglig invandring och narkotika från Mexiko att komma in i USA – och att han ska se till att Mexiko betalar för muren. Trump har också uttryckt sig i svepande ordalag om att det är våldtäktsmän och knarkhandlare som tar sig över gränsen.

Luis Videgaray tillade också att "ingen nytta" kan komma ur byggandet av en mur längs en gräns där mer än en miljon lagliga övergångar sker varje dag, och där de båda länderna idkar handel för en miljon dollar (cirka 8,6 miljoner kronor) i minuten.