Nöje Nyheter

Migranter portade vid festivalområde

Solen skiner över Eurovisionfirandet i Kungsträdgården, men det är inte vem som helst som får komma in. Arkivbild.
Solen skiner över Eurovisionfirandet i Kungsträdgården, men det är inte vem som helst som får komma in. Arkivbild.

När en grupp EU-migranter försökte ta sig in på Eurovision-området i centrala Stockholm i söndags blev de stoppade. Ingen var välkommen om de kunde tänkas tigga eller plocka tomburkar, enligt vakterna som hävdade att de agerade med stöd av lagen, uppger SVT.

– Det var tre väktare i uniform som stoppade oss. Andra lät de komma in utan problem. De tryckte upp en lapp i ansiktet på oss och hävdade att de "följde lagen" eftersom det står tydligt i reglerna att folk som kan misstänkas för att sälja något, eller plocka eller tigga, inte får komma in inom området, säger Hans Caldaras till TT.

Caldaras är artist och aktiv inom nätverket för utsatta EU-medborgare.

Inte heller efter att ha förklarat för vakterna att de inte tänkte tigga eller plocka något på området, fick de komma in, berättar han.

Kungsträdgården ska enligt arrangören vara allmänhetens officiella festivalplats i Stockholm under Eurovision. Här ska besökare och stockholmare kunna njuta av musik och framträdanden skriver Stockholms stad på sin hemsida. Men det var ingen annan som stoppades, enligt Hans Caldaras.

Ansvarig för projektet för Stockholms stad, Jesper Ackinger, vill inte bli intervjuad av TT men säger i en skriftlig kommentar att kommunen kommer att hålla fast vid reglerna som har stöd av polislagen

"Alla är välkomna att delta i festivalen, men man inte får vara för berusad, sälja saker eller dela ut politiska flyers. Att samla burkar i stora säckar är en säkerhetsfråga – på alla våra områden har vi hög säkerhet och inga stora väskor får tas in på områdena."