Nöje Nyheter

Migranter portade vid festivalområde

Solen skiner över Eurovisionfirandet i Kungsträdgården, men det är inte vem som helst som får komma in. Arkivbild.
Solen skiner över Eurovisionfirandet i Kungsträdgården, men det är inte vem som helst som får komma in. Arkivbild.

När en grupp EU-migranter försökte ta sig in på Eurovision-området i centrala Stockholm i söndags blev de stoppade. Ingen var välkommen om de kunde tänkas tigga eller plocka tomburkar, enligt vakterna som hävdade att de agerade med stöd av lagen, uppger SVT.

– Det var tre väktare i uniform som stoppade oss. Andra lät de komma in utan problem. De tryckte upp en lapp i ansiktet på oss och hävdade att de "följde lagen" eftersom det står tydligt i reglerna att folk som kan misstänkas för att sälja något, eller plocka eller tigga, inte får komma in inom området, säger Hans Calderas till TT.

Calderas är artist och aktiv inom nätverket för utsatta EU-medborgare.

Inte heller efter att ha förklarat för vakterna att de inte tänkte tigga eller plocka något på området, fick de komma in, berättar han.

Han hade hört EU-migranter tala om att de inte fick komma in på området och ville själv följa med för att se vad som stämde.

Kungsträdgården ska enligt arrangören vara allmänhetens officiella festivalplats i Stockholm under Eurovision. Här ska besökare och stockholmare kunna njuta av musik och framträdanden skriver Stockholms stad på sin hemsida. Men det var ingen annan som stoppades, enligt hans Calderas.

Han är också mycket tveksam till den lapp på svenska och rumänska som vakterna visade upp.

– Det står inte vem som ansvarar för utformningen av den här lappen. Den är totalt anonym.