Nöje Nyheter

Migranter portade vid festivalområde

Solen skiner över Eurovisionfirandet i Kungsträdgården, men det är inte vem som helst som får komma in. I varje fall inte de som är utklädda till Musse Pigg. Arkivbild.
Solen skiner över Eurovisionfirandet i Kungsträdgården, men det är inte vem som helst som får komma in. I varje fall inte de som är utklädda till Musse Pigg. Arkivbild.

När en grupp EU-migranter försökte ta sig in på Eurovision-området i centrala Stockholm i söndags blev de stoppade. Ingen var välkommen om de kunde tänkas tigga eller plocka tomburkar, enligt vakterna som hävdade att de agerade med stöd av lagen, uppger SVT.

– De tryckte upp en lapp i ansiktet på oss och hävdade att de "följde lagen" eftersom det står tydligt i reglerna att det inte är tillåtet att sälja något, plocka burkar eller tigga på området, säger Hans Caldaras från Nätverket för utsatta EU-medborgare, till TT.

Kungsträdgården ska enligt arrangören vara allmänhetens officiella festivalplats i Stockholm under Eurovision Song Contest. Här ska besökare och stockholmare kunna njuta av musik och framträdanden skriver Stockholms stad på sin hemsida. Men det var ingen annan som stoppades, enligt Hans Caldaras som filmade händelsen.

Polislagen

Ansvarig för projektet för Stockholms stad, Jesper Ackinger, säger till TT att vakterna har agerat enligt de regler som finns och att han inte känner till att vakterna skulle ha nekat någon enbart grundat på misstankar.

– Man måste bryta mot någon av ordningsreglerna för att inte vara välkommen, annars är man välkommen. Men man får inte vara för berusad, sälja saker eller dela ut politiska flyers. Att samla burkar i stora säckar är en säkerhetsfråga, inga stora väskor får tas in på områdena, säger han.

Även Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S), försvarar de regler som staden satt upp.

"Alla är välkomna till Eurovision Village, det är öppet och gratis. Sen har vi har föreskrifter kring vad man får göra på området eftersom det i grund och botten är ett evenemang dit folk går för att ta del av uppträdande och aktiviteter.", säger hon i ett skriftligt uttalande.

Hans Caldaras, som nu överväger att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, är särskilt tveksam till den lapp, skriven på svenska och rumänska, som vakterna räckte över.

– Det står inte vem som ansvarar för utformningen av den här lappen. Den är totalt anonym. Men den är översatt endast till rumänska, inte andra språk, vilket visar att den är riktad mot en särskild målgrupp.

Läs också