Nyheter Världen

Migrantfartyg förliste i Medelhavet

Migranter och flyktingar räddas av den italienska flottan på Medelhavet. Bilden är från en tidigare händelse. Arkivbild.
Migranter och flyktingar räddas av den italienska flottan på Medelhavet. Bilden är från en tidigare händelse. Arkivbild.

Hundratals migranter befaras ha drunknat då ett fartyg förliste utanför ön Kreta i Medelhavet. Av de fler än 700 människorna som tros ha funnits ombord har grekiska kustbevakningen räddat 340 och bärgat nio döda kroppar.På fredagen upptäcktes också 104 kroppar som spolats iland vid den libyska kusten.

Båten som sjönk utanför Kreta sägs ha kommit från Alexandria i Egypten, uppger FN:s migrationsorgan IOM, som dock inte hade kunnat få uppgifterna bekräftade.

– Det senaste vi vet är att 342 människor har räddats. Vi har fått rapporter om att det var 700 på båten, men vi vet inte om det betyder att de saknas, säger Joel Millman, talesperson vid IOM, till TT.

Ilandflutna kroppar

Den grekiska kustbevakningen uppger att fyra fartyg deltog i räddningsoperationen.

– De nödställda kan räknas i hundratal, säger en talesperson för kustbevakningen till nyhetsbyrån AFP.

I västra Libyen har kroppar från minst 104 döda migranter flutit i land vid staden Zwara, som tros komma från en annan kapsejsad flyktingbåt.

– Dödssiffran väntas stiga eftersom båtarna normalt har 115–125 passagerare, säger Ayoub Qassem, talesperson för den libyska flottan, till AFP.

"Fler kommer ge sig av"

Sedan januari har omkring 204 000 människor sökt sig till Europa över Medelhavet. Fler än 2 500 har omkommit på vägen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi väntar oss att vädret och årstiden gör att fler kommer att ge sig av, säger Joel Millman.

Sedan EU i mars slöt ett migrationsavtal med Turkiet har flyktingströmmen mellan Turkiet och Grekland i det närmaste upphört, medan antalet som ger sig ut på livsfarliga resor från Nordafrikas kust ökat.

Dessa båtar har betydligt fler passagerare – ofta fler än 600 – än de som användes för den korta resan mellan Turkiet och Grekland. Denna rutt är också betydligt farligare. Enligt UNHCR är risken för att dö på vägen en på 81.

Marina Militare
Människor försöker simma i väg strax efter att deras båt kapsejsat utanför Libyens kust i en olycka i slutet av maj. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset