Nyheter Ekonomi Sverige

Migrationsverket stoppar asylfartyg

Ocean Gala. Arkivbild.
Ocean Gala. Arkivbild.

Migrationsverket har beslutat att stoppa det planerade flytande flyktingboendet Ocean Gala, som ligger i hamnen i Utansjö i Härnösands kommun.Orsaken är att länsstyrelsen har bedömt att det saknas tillstånd för båten.

Fartyget var planerat att kunna ta emot knappt 2 000 flyktingar och kostar ungefär 800 000 kronor per dygn att hyra.

Migrationsverket kommer nu att bestrida den faktura som skickades från leverantören Floating Accommodations i måndags, uppger Aftonbladet.

– En del av avtalet var att man skulle ha alla erforderliga tillstånd för att lägga båten i hamn. Vi granskade den dokumentationen under måndagen och tisdagen och den visade ett beslut från länsstyrelsen i Västernorrland. Det innebär ett hinder för avtalet, säger Magnus Gustavsson, ställföreträdande avdelningschef på avdelningen verksamhetsstöd på Migrationsverket, till TT.

Länsstyrelsen beslut rör att hamnen där fartyget ligger saknar rätt tillstånd.

– Vi har skickat det här till ägarna. Nu är det upp till leverantören vad den väljer att göra, säger Magnus Gustavsson.

Företaget har nu fram till på fredag på sig att inkomma med synpunkter. Det kommer man att göra, säger delägaren Kjell Tandberg, till TT. Han menar att beslutet från länsstyrelsen är felaktigt och att det används som en förevändning för att bryta kontraktet.

– Det är uppenbart att den svenska staten försöker bli av med det här. I stället för att förhandla sig fram till en avslutning försöker man hitta en förevändning för att inte betala, säger Tandberg.

Fartyget anlände till hamnen utanför Härnösand i mitten av juni, efter att kontrakt mellan Floating Accomodations Migrationsverket skrivits några månader tidigare. Företaget hade fram till i söndags på sig att skicka in alla tillstånd till Migrationsverket.