Nyheter Sverige

Mikael lurades på 300 000 kronor – och kärleken

Mikael blev av med hundratusentals kronor.
Mikael blev av med hundratusentals kronor.

Mikael trodde att han hittat kärleken och skulle få leva ett rikt och lyckligt liv med henne. I stället slutade det med skulder på hundratusentals kronor.

Som nyseparerad skapade Mikael en profil på dejtingsidan Badoo i november 2013. En amerikansk kvinna visade snabbt intresse för honom.

– Vi började prata lite. Det var trevligt, säger han.

Hon gav Mikael uppmärksamhet och komplimanger.

Några dagar senare skulle hon åka till Istanbul, och det var där problemen började. Första gången bad hon om 100 euro.

– Jag tänkte att det kan jag väl ställa upp med, även om jag vet mycket väl att man inte ska gå på sådana här saker, säger Mikael.

Lånade 170 000 kronor

Sedan blev det mer och mer. Hon berättade om att hon köpt 83 kilo guld och diamanter, som fastnat i tullen. Ett arv på flera miljoner väntade också, enligt ett testamente hon visade upp för Mikael.

– När jag väl hade skickat pengar, så blev det mer och mer. Hon spelade på känslor, det skulle bli så bra när vi träffades och det blev som en drog, säger han.

Att varningsklockorna ringde ignorerade han. För att ha råd med den sista stora överföringen tog han ett lån på 170 000 kronor.

– På julafton var allt klart, säger Mikael och berättar att kvinnan då skulle flyga till Arlanda.

– Hon hade en biljett som jag hade betalt, säger Mikael.

Men ingen dök upp. I stället fick han dagen därpå ett mejl från ett privatsjukhus där de berättade att kvinnan svävade mellan liv och död efter en trafikolycka – och att mer pengar behövdes.

"Kändes för jävligt"

En illa redigerad bild på kvinnan i sjukhussängen fick misstankarna att växa. När Mikael gjorde research upptäckte han att kvinnans IP-adress kom från Nigeria och bilderna på henne förekom i liknande bedrägerihistorier på nätet.

– Det var då det gick upp för mig: du är lurad nu, Mikael. Det kändes för jävligt. Jag kände mig förnedrad, det är en stor skam.

Pengarna får han aldrig tillbaka. En polisanmälan gjordes, men utredningen lades ner.

– Jag kommer att få dras med de här skulderna ett antal år framåt.