Sport

Mikroskopisk chans för Aregawi

Arne Ljungqvist. Arkivbild.
Arne Ljungqvist. Arkivbild.

Nu är det bara B-provet som kan rädda Abeba Aregawi.Eller?– Nej, det är bara en kvarleva från Kalla kriget, numera finns det ingen relevans i det alls, säger dopningsexperten Arne Ljungqvist.

Än så länge har bara resultatet av A-provet redovisats, och innan B-provet är klart går det inte att fastställa att Aregawi varit dopad.

Men det är numera bara spel för galleriet, menar Ljungqvist.

– Ja, det är ju ett prov som är taget vid samma tillfälle, och härstammar från den tid då man inte litade på en analys som gjordes bakom järnridån och ville dubbelkolla det själv och vice versa. Än i dag är det många, även aktiva, som tror att det är ett annat test, men så är inte fallet, säger han.

Det enda som skulle rentvå Aregawi – åtminstone idrottsjuridiskt – är om B-provet plötsligt råkar försvinna.

– Ja, om B-provet förolyckas kan man inte fälla bara baserat på A-provet, och det finns faktiskt exempel på det i historien.

TT: Finns det några frågetecken, som du ser det, med att meldonium dök upp på listan över otillåtna preparat först vid årsskiftet?

– Nej. Det där ses över varje år, och just det preparatet är inget man råkar få i sig via tandkräm, det förekommer i hjärtmedicin och annat.