Nyheter Världen

Militär stoppade skoldåd i Danmark

Dansk polis med förstärkningsvapen. Arkivbild.
Dansk polis med förstärkningsvapen. Arkivbild.

Den amerikanska soldaten Bradley Grimm har spelat en avgörande roll för att stoppa ett planerat terrordåd mot en dansk skola, uppger Pentagon. Enligt nyhetsbyrån Ritzau är det inte känt vilken skola det rör sig om.

Informationen Grimm delade med sig av till Danmark ledde till att sprängmedlen, avsedda för attentatet mot skolan, kunde tas i beslag, enligt militären. "Brads arbete har förmodligen räddat danska medborgares liv", säger överste Steve Warren i ett uttalande på det amerikanska försvarsdepartementets hemsida.

Det finns inga uppgifter om vilken dansk skola det rör sig om. Men en 16-årig flicka frihetsberövades i Danmark tidigare i år i samband med att uppgifter blev kända om planer på potentiella skoldåd.

Flickan misstänks bland annat för att ha skaffat kemikalier och för försök att framställa sprängmedel samt för förberedelser till angrepp mot en privat judisk skola i Köpenhamn samt en grundskola nära Kundby i Nordvestsjælland. En 24-åring, som rest till Syrien för att delta i inbördeskriget, är misstänkt för inblandning.

Grimm har mottagit en hedersutmärkelse från Danmark, vilket stämmer med en uppgift som presenterades av det danska försvaret i tisdags. På hemsidan står att han tilldelas försvarets medalj för "särskilt förtjänstfull insats". Danska försvaret nämner däremot inget om potentiella dåd mot skolor.

Grimm har arbetat som underrättelseofficer på en flygbas i Irak, där danska soldater ingår i en insats för att utbilda irakiska styrkor.