Nyheter Toppnyheter Världen

Militären anklagas för massaker

Barn leker på en gata i Cizre, där PKK-gerillan byggt upp barrikader. Arkivbild.
Barn leker på en gata i Cizre, där PKK-gerillan byggt upp barrikader. Arkivbild.

Kurdiska grupper anklagar den turkiska militären för att ha genomfört en massaker på civila i den kurddominerade staden Cizre. Turkiet bekräftar att ett tillslag ägt rum, men säger att de dödade var PKK-medlemmar.

Bilder på sönderbrända kroppar har cirkulerat på Twitter sedan i söndags kväll, då militären uppges ha gjort ett tillslag mot två källare i staden där människor gömde sig.

Den turkiska statstelevisionen TRT rapporterade på kvällen att ett 60-tal "PKK-terrorister" dödats i tillslaget, men senare ändrade lokala myndigheter dödssiffran till tio personer, skriver Hürriyet Daily News.

90 procent har flytt

Enligt kurdiska grupper var de dödade civila som sökt skydd undan striderna mellan PKK och turkiska säkerhetsstyrkor.

"Dessa människor var skadade, och deras byggnad var belägrad. En brand bröt ut efter att stridsvagnar öppnade eld", hävdar en lokal representant för det kurdiska oppositionspartiet HDP på partiets Twitterkonto.

Utegångsförbud råder sedan december i flera städer i sydöstra Turkiet, bland annat Cizre. Enligt tidningen Todays Zaman har 100 000 av stadens 120 000 invånare flytt undan striderna.

Kritik från FN

Utegångsförbudet gör det svårt att få fram oberoende uppgifter om den pågående offensiven. Amnesty International har anklagat Turkiet för övervåld och säger att minst 150 civila dödats.

Enligt den turkiska militären har över 500 PKK-medlemmar dödats bara i Cizre sedan i december, men den dementerar uppgifterna om civila dödsoffer.

För en vecka sedan uppmanade FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, Turkiet att utreda en annan händelse i Cizre i januari, där obeväpnade civila, med vita flaggor framför sig, blev beskjutna när de hjälpte skadade.

– De blir uppenbarligen nedskjutna i ett regn av kulor, sade Zeid Ra'ad Al Hussein om en uppmärksammad filmupptagning av händelsen, enligt Reuters.

Omer Kuscu/AP/TT
En maskerad man med bensinbomb under protester mot den turkiska militärens säkerhetsoperationer i staden Cizre i december. Arkivbild.