Nyheter Världen

Miljard upp i rök när betar bränns

En kase bestående av elfenben förbereds i Kenya, där afrikanska ledare träffas för att diskutera problematiken med tjuvjakt.
En kase bestående av elfenben förbereds i Kenya, där afrikanska ledare träffas för att diskutera problematiken med tjuvjakt.

Över 100 ton beslagtagna elefantbetar och noshörningshorn, värda över en miljard kronor på svarta marknaden, ska brännas i Kenya.Genom den kraftfulla markeringen hoppas regeringen få stopp på handeln – och förhindra att de vilda elefanterna utrotas.

Det är Kenyas president Uhuru Kenyatta som på lördagen ska tända på jättebrasan, elva stycken bål bestående av betarna från tusentals elefanter eller sammanlagt 105 ton elfenben, samt 1,35 ton noshörningshorn. Elefantbetarna motsvarar cirka fem procent av de globala lagren av elfenben, enligt AFP.

Nyhetsbyrån uppger att bara elefantbetarna skulle kunna inbringa motsvarande 800 miljoner kronor om de såldes på svarta marknaden. Värdet på noshörningshornen, som per kilo är dyrare än både guld och kokain, uppskattas till motsvarande över 600 miljoner kronor.

Inget värde

Men från kenyanskt håll vill man inte diskutera djurdelarnas ekonomiska värde.

– Vi anser inte att elfenben har något inneboende värde, och därför kommer vi att bränna alla våra lager för att demonstrera för världen att elfenben bara är värdefullt för elefanter, säger Kitili Mbathi, chef för Kenya Wildlife Service (KWS), ett statligt bolag med ansvar för att skydda landets djur- och växtliv, till AFP.

Final för möte

Den symboliska brasan på savannen i Nairobis nationalpark blir finalen för ett möte där afrikanska ledare och delegater från en rad länder utanför Afrika diskuterat problemet med tjuvjakt på kontinenten.

Enligt den kenyanska tidningen Daily Nation deltar sammanlagt omkring 170 delegater i mötet, kallat Giants club, som äger rum i en lyxig hotellanläggning i staden Nanyuki. Förutom president Kenyatta deltar ledare som Gabons president Ali Bongo och Ugandas president Yoweri Museveni. Även den brittiska skådespelerskan Elizabeth Hurley hör till deltagarna, enligt tidningen.