Nyheter Ekonomi Sverige

Miljardbeslag i svenskkopplad härva

Gulnara Karimova. Arkivbild.
Gulnara Karimova. Arkivbild.

En domstol i Nederländerna har beslagtagit tillgångar värda motsvarande nära 1,2 miljarder kronor i den svenskkopplade korruptionshärvan kring Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova.Domstolen beslagtar även en stor aktiepost i Telia Sonera-ägda Ucell.

I ett beslut slår domstolen fast att bolaget Takilant, ägt av Gulnara Karimova, har tagit emot mutor från Telia och den rysknorska konkurrenten Vimpelcom, skriver Reuters. Enligt åklagarna har mutorna betalats för att få tillgång till den uzbekiska telekommarknaden.

I början av juli krävde åklagarna att tillgångar värda över 300 miljoner euro (drygt 2,8 miljarder kronor) skulle beslagtas. Dessutom ville de att böter på nära fem miljoner euro döms ut.

I beslutet på onsdagen stannade beslaget på 123 miljoner euro (nära 1,2 miljarder kronor) och 1,58 miljoner euro i böter (nära 15 miljoner kronor). Domstolen tillmötesgick dock åklagarnas begäran om beslag av en aktiepost på sex procent i Telias uzbekiska företag Ucell.

Gulnara Karimova, som varit FN-ambassadör för Uzbekistan, lämnade offentligheten för ungefär ett år sedan. Det är oklart var hon befinner sig.

Även i Sverige, Schweiz och USA pågår mututredningar med upphov i härvan. I USA och Nederländerna har dock Vimpelcom gjort upp med åklagarmyndigheterna och betalat böter på motsvarande 6,8 miljarder kronor. Sådana uppgörelser kan inte göras i Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset