Nyheter Ekonomi Sverige

Miljardbeslag i svenskkopplad härva

Överåklagare Gunnar Stetler. Arkivbild.
Överåklagare Gunnar Stetler. Arkivbild.

En domstol i Nederländerna har beslagtagit tillgångar värda motsvarande nära 1,2 miljarder kronor i den svenskkopplade korruptionshärvan kring Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova.Domstolen beslagtar även en stor aktiepost i Telia-ägda Ucell.

I ett beslut slår domstolen fast att bolaget Takilant, ägt av Gulnara Karimova, har tagit emot mutor från Telia och den rysknorska konkurrenten Vimpelcom, skriver Reuters. Enligt åklagarna har mutorna betalats för att få tillgång till den uzbekiska telekommarknaden.

I början av juli krävde åklagarna att tillgångar värda över 300 miljoner euro (drygt 2,8 miljarder kronor) skulle beslagtas. Dessutom ville de att böter på nära fem miljoner euro döms ut.

Aktier i beslag

I beslutet på onsdagen stannade beslaget på 123 miljoner euro (nära 1,2 miljarder kronor) och 1,58 miljoner euro i böter (nära 15 miljoner kronor). Domstolen tillmötesgick dock åklagarnas begäran om beslag av Takilants aktiepost på sex procent i det i övrigt Telia-ägda uzbekiska företaget Ucell.

Gulnara Karimova, som varit FN-ambassadör för Uzbekistan, lämnade offentligheten för ungefär ett år sedan. Det är oklart var hon befinner sig.

Även i Sverige, Schweiz och USA pågår mututredningar med upphov i härvan. I USA och Nederländerna har dock Vimpelcom gjort upp med åklagarmyndigheterna och betalat böter på motsvarande 6,8 miljarder kronor. Sådana uppgörelser kan inte göras i Sverige.

Kan stärka svenskt åtal

Gunnar Stetler, överåklagare på riksenheten mot korruption, räknar med att väcka åtal mot Telia vid årsskiftet. Han anser att onsdagens dom var väntad, skriver Dagens Industri.

På tidningens fråga hur det nederländska beslutet påverkar hans möjligheter att få en fällande dom i Sverige svarar Stetler:

– Det lär inte försämra möjligheterna att styrka ett eventuellt åtal, möjligen tvärtom.

Mikhail Metzel/AP/TT
Gulnara Karimova. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset