Nyheter Toppnyheter Världen

Miljarder ska minska krigets lidande

Säkerhetspådraget i regeringskvarteren i London är stort.
Säkerhetspådraget i regeringskvarteren i London är stort.

Hoppet om fred i Syrien falnade hastigt när samtalen i går sköts upp. I dag samlas ledare från ett 70-tal länder i London, för att försöka minska lidandet för krigets offer. Sverige lovar att ge ytterligare 350 miljoner kronor i nödhjälp.

Under tung polisbevakning samlas i dag toppolitiker från mer än 70 länder i ett mulet London, i ett försök att samla in nio miljarder dollar till de som drabbats av det snart sexåriga kriget i Syrien.

– Att erbjuda hopp är det bästa sättet att sakta ner massutvandringen av utbildade syrier och förhindra radikalisering av en förlorad generation, säger FN-chefen Ban Ki-Moon i sitt inledningsanförande.

Den svenska regeringen har sedan tidigare budgeterat för 1,7 miljarder i sin Syrienstrategi fram till 2020, men statsminister Stefan Löfven ska i sitt tal på konferensen presentera nya bidrag till humanitära insatser inne i landet.

– Statsministern kommer att meddela att vi bidrar med ytterligare 350 miljoner kronor i humanitära insatser, förutom de 1,7 miljarder som ingår i vår femåriga Syrienstrategi, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

"En känsla av hopp"

Storbritannien lovar närmare 15 miljarder svenska kronor i ytterligare nödhjälp till Syrienkrigets offer, uppger premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet.

– Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, säger Cameron enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tyskland och Norge, som också står som värdar för mötet, lovar att bidra med drygt 21 respektive 14 miljarder kronor.

– Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu, så kommer situationen för civila och för länderna i Syriens grannskap bara bli värre, vilket kommer att påverka hela det internationella samfundet, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Tyskland å sin sida bidrar med nära 22 miljarder kronor innan 2018, uppger förbundskansler Angela Merkel, enligt Reuters.

Glöm inte de lidande i Syrien

Ett av mötets huvudsyften är att ordna utbildning och jobb till de miljontals människor som flytt krigets fasor och nu bor i flyktingläger i grannländerna. FN:s barnfond har varnat för "en förlorad generation" av barn, som på grund av kriget aldrig fått gå i skola.

En del organisationer uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkrisen i Europa.

– Självklart behöver flyktingarna hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardemang och granatattacker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporganisationen De vita hjälmarna, till Reuters.

Tim Ireland/AP/TT
Storbritanniens premiärminister David Cameron är en av värdarna för givarkonferensen i London.
Henrik Montgomery/TT
Stefan Löfven kommer i sitt tal att utlova ytterligare 350 miljoner i nödhjälp till Syrien. Arkivbild.