Sport

Miljardrullning inför premiären

Fransmannen Paul Pogba blev världens dyraste fotbollsspelare när han lämnade Juventus för Manchester United. Arkivbild.
Fransmannen Paul Pogba blev världens dyraste fotbollsspelare när han lämnade Juventus för Manchester United. Arkivbild.

Det råder köpfest i den engelska ligan.Aldrig någonsin har klubbarna lagt så mycket pengar på varje värvning som under årets sommarfönster.– Vad som är dyrt och inte dyrt i fotboll, jag vet inte det längre, säger Manchester Uniteds tränare José Mourinho.

Klubb efter klubb värvar för rekordsummor. Den ena affären tycks galnare än den andra. John Stones gick till Manchester City för drygt en halv miljard. Leroy Sané kostade samma klubb över 400 miljoner kronor.

Och så värst i klassen: Manchester Uniteds värvning av Paul Pogba, som med prislappen på cirka 1 miljard är världens dyraste spelare genom tiderna.

Från att Premier League-klubbarna snittade omkring 70 miljoner kronor per spelare i fjol, är summan nu 115 miljoner per spelare, rapporterar The Mirror.

Säsongen 2015-16 gick transfersumman över en miljard pund för första gången någonsin, inkluderat både sommar- och vinterfönstret. I år är det troligt att nytt rekord slås – redan under sommarfönstret som stänger först sista augusti.

Många spelare för över 300 miljoner

Och medan Arsenals Arsène Wenger kallar vissa av transfersummorna för "quite scary", så ser Unitedtränaren Mourinho saken på ett annat sätt:

– Jag tror inte att Real Madrid blev upprört när de slog rekordet med Gareth Bale, eller med Cristiano Ronaldo, säger Mourinho enligt AFP.

– Jag tycker inte det är en anledning att bli ledsen, det är ett skäl till att vara stolt att man är en klubb av den dimensionen som kan göra det och som kan attrahera spelare av den kalibern.

Men även Mourinho håller med om att det är mycket pengar.

– Fotbollen är galen. Marknaden har blivit galen. Det du den här säsongen tycker är galet, kommer du att om tre år att inse inte galet längre.

Men de övriga storlagen har också haft spenderbyxorna på sig. Chelsea la up 350 miljoner för Leicesters mittfältare N'Golo Kante, bara för att nämna en av alla spelare som gått för över 300-miljoner.

Ökar pressen på storklubbarna

Kantes övergång till Chelsea gav det oväntade mästarlaget Leicester chansen att två gånger på en vecka slå klubbrekord i spelarköp. Först drygt 150 miljoner kronor för franske mittfältaren Nampalys Mendy och sen nästan 190 miljoner för nigerianske anfallaren Ahmed Musa.

Leicesters tränare, Claudio Ranieri, säger att pressen att inte låta ett överraskningslag som hans Leicester vinna igen ökar på storklubbarna.

– Nu måste de vinna eftersom de är vana att göra det, och för att de har spenderat så mycket pengar, säger han enligt engelska Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset