Nyheter Världen

Miljardstöd till amerikanska högern

David Koch satsar tillsammans med brodern Charles motsvarande 8 miljarder kronor på att få en republikan med "rätt" åsikter vald till president i år. Arkivbild.
David Koch satsar tillsammans med brodern Charles motsvarande 8 miljarder kronor på att få en republikan med "rätt" åsikter vald till president i år. Arkivbild.

De amerikanska bröderna och industrimiljardärerna Charles och David Kochs nätverk satsar motsvarande nästan 8 miljarder kronor på att få en kandidat från republikanernas högerkant vald till president nästa år.

Bröderna samlade nätverket, där den årliga medlemsavgiften ligger på 100 000 dollar, till ett möte i Palm Springs i helgen, uppger Huffington Post.

"Kom ut och visa vilka ni är, detta är inget hemligt sällskap", sade Charles Koch i sitt öppningsanförande och anspelade på att bröderna fram till för ett år sedan verkat i det tysta men nu framträder öppet.

De som fått mest stöd de senaste åren är bland andra republikanerna Marco Rubio, Ted Cruz, Carly Fiorina och Rick Santorum, men det är inte bara kandidater i presidentvalet som får ekonomisk uppbackning. Det får även kandidater till den amerikanska kongressen och i lokalval.

Charles Koch pekade på fyra områden som nätverket ska försöka förändra: Först och främst den nuvarande politiken med statliga välfärdssystem som leder till ett "tudelat samhälle". För det andra att sätta stopp för oansvarigt statligt slöseri. För det tredje att fokusera på statens huvudsakliga skyldighet – att öka säkerheten för amerikaner. För det fjärde att skydda yttrandefriheten som "attackeras överallt".