Sport Sport-topp

Miljonsatsning ska ge alpinmedaljer

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter och damchefen Lars Melin berättar om satsningen till nästa säsong.
Alpinchefen Tommy Eliasson Winter och damchefen Lars Melin berättar om satsningen till nästa säsong.

Svensk alpinsport satsar uppemot tio miljoner kronor till nästa säsong för att nå fler framgångar och få friskare åkare.Pengarna satsas på fler ledare.– Vi gör en ordentlig push på alla plan, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Det var lite magra resultat på herrsidan den senaste säsongen och dessutom ett oroande skadeläge på damsidan. Därför satsas det rejält med pengar på ytterligare tio personer på ledarsidan. Några av dem ska finnas i ett rehabteam som ska ledas av en "athletic director" med ansvar för rehabstrukturen och för forskning och utveckling. Den nya rollen får Jonas Enqvist.

– Den stora skillnaden mot tidigare är att någon äger frågan (Enqvist). Det är svårt när man som skadad vandrar mellan läkare som opererar, läkare hemma och olika sjukgymnaster, säger Eliasson Winter.

Det satsas även på ett juniorlandslag och på att få spetskompetens på tränarsidan för de två främsta träningsgrupperna i landslaget.

– Världscupgruppen på herrsidan är en äldre grupp som haft samma mönster i flera år. Därför är det viktigt att man kommer med något nytt, en tränare som de kan känna förtroende för, säger Eliasson Winter.

De bästa tränarna

En av de nya herrtränarna är Jacques Theolier.

– Han är världens bästa slalom- och storslalomtränare, säger herrchefen Heinzpeter Platter.

Världscuplaget på damsidan hade redan en etablerad struktur, menar Eliasson Winter. Där har man dock behövt fylla på med tränare efter Matias Eriksson och Hans Ottosson, som fått nya roller.

In kommer Luca Demarchi, som bland annat tränat amerikanska slalomstjärnan Mikaela Shiffrin, och farttränaren Kurt Mayr.

– Kurt är en av världens bästa tränare på damsidan, säger damchefen Lars Melin.

Målet sex VM-medaljer

Alpina landslaget har lyckats skriva flera stora och långsiktiga sponsringsavtal som möjliggör en satsning på mellan åtta och tio miljoner till den kommande säsongen.

Resultatmålet är sex medaljer i VM i St Moritz nästa år.

– Det kommer att bli svårt att uppnå, men vi kan inte ha en annan målsättning, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.