Nyheter Ekonomi Världen Sverige

Miljonstämning hotar Migrationsverket

Flyktingbåten Ocean Gala hotar att stämma Migrationsverket på 280 miljoner kronor – om den pågående tvisten går till domstolen. Arkivbild.
Flyktingbåten Ocean Gala hotar att stämma Migrationsverket på 280 miljoner kronor – om den pågående tvisten går till domstolen. Arkivbild.

Företaget bakom flyktingbåten Ocean Gala hotar att stämma Migrationsverket på 280 miljoner kronor – om inte avtalet fullföljs.

På fredagen stod det klart att företaget Floating Accomodations, som ligger bakom verksamheten, inte accepterar Migrationsverket beslut om att stoppa det planerade flytande asylboendet.

Det var i onsdags som Länsstyrelsen i Västernorrlands fattade ett beslut att Utansjö hamn i Härnösands kommun, där fartyget ligger, saknar rätt miljötillstånd.

Dessutom meddelade Migrationsverket att de kommer att bestrida den faktura som företaget redan skickat.

Floating Accomodations menar att beslutet används som en förevändning för att bryta kontraktet.

Dygnshyran är på flera hundra tusen kronor, totalt skulle notan landa på över 280 miljoner kronor på ett år.

– Enligt avtalet kommer vi att yrka hela beloppet för ett år, säger Kjell Tandberg, delägare i Floating Accomodations, till Sundsvalls tidning.

Enligt Tandberg kostar det, utöver andra kostnader, tio miljoner kronor i månaden för företaget att ha båten stående i hamnen. Därför blir skadeståndet i mångmiljonklassen.

Samtidigt uppger Länsstyrelsen i Västernorrland på fredagen att de är öppna för dialog. Men varnar också att det kan bli aktuellt att ta hjälp av Kronofogden för att avhysa asylbåten, om den inte lämnar hamnen frivilligt.