Nyheter Sverige

Minister: Dawit Isaak lever

Den svenska journalisten, Dawit Isaak. Arkivbild.
Den svenska journalisten, Dawit Isaak. Arkivbild.

Den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak lever, hävdar Eritreas utrikesminister i ett inslag i den franska radiokanalen RFI, rapporterar Expressen.

I intervjun med RFI får utrikesminister Osman Saleh frågor om personer som sitter fängslade i Eritrea. I intervjun ställs specifikt frågan: "Bland dessa fångar finns också journalisten Dawit Isaak. Är han vid liv?"

– Han lever också, svarar Osman Saleh.

Osman Saleh säger till RFI att Dawit Isaak kommer att få sin dom, efter en rättslig process, när regeringen så beslutar.

– Jag tror han kommer att frikännas, säger ministern.

På reporterns fråga om det är regeringen som ska avgöra om Dawit ska ställas inför rätta, och inte ett självständigt rättsväsende, svarar ministern att Eritrea visst har ett oberoende rättsväsende, men att det är regeringen som hanterar politiska fångar.

Dawit Isaak greps i sitt hem den 23 september 2001 av eritreansk polis tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i Eritrea. Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet.

Dawit Isaak har inte åtalats och regeringen i Eritrea tillåter ingen att träffa honom. I november 2005 släpptes Dawit Isaak, men tre dagar senare greps han igen och sedan dess sitter han i fängelse.

Isaak är svensk medborgare sedan 1992.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset